Natuurberichten
Uitgever: Stichting ANEMOON
Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.Pagina 22 van 48 - 477 Resultaten

In 2017 zijn opvallend veel waarnemingen gedaan van zeevissoorten die oorspronkelijk een meer zuidelijke verspreidingsgrens hadden. Een effect van het langdurig uitblijven van strenge winters. Naast de opmerkelijk grote aantallen..

Nederland is twee soorten spookkreeft rijker. Ze werden ontdekt bij de electriciteitscentrale van Borssele aan de Westerschelde. Beide spookkreeften hadden nog geen Nederlandse naam: voorgesteld worden Bruingevlekte spookkreeft en..

Vele exotische zeedieren woekeren massaal in de Delta. Daartussen heeft de samengestelde zakpijp Perophora japonica sinds 2004 slechts een bescheiden plaats ingenomen. Hij werd tot nu toe uitsluitend op Neeltje Jans en in de..

Aanvulling op het bericht van 24 sept. 2017: recent deden twee Belgische sportduikers een zeer bijzondere waarneming in de centrale Oosterschelde van wat nu zeer waarschijnlijk de uiterst zeldzame Gewone octopus blijkt te zijn...

Recent deden twee Belgische sportduikers een zeer bijzondere en spectaculaire waarneming in de centrale Oosterschelde. Op een diepte van circa 16 meter zagen zij nog net hoe een kleine octopus zich op de bodem tussen stenen..

De Wasroos is één van de bekendste Europese zeeanemonen. Uit Nederland zijn slechts enkele inheemse waarnemingen bekend, alle uit Zeeuwse wateren. Deze zomer werd echter een Wasroos waargenomen en gefotografeerd aan de buitenzijde..

Ingegraven slangsterren zijn opmerkelijke vertegenwoordigers van de stam van de stekelhuidigen. Op de Noordzee zijn ze vaker aangetroffen, maar in de Zeeuwse Delta vormen ze een zeer zeldzame soort. In juli is er bij Plompe Toren..

De Bretelzakpijp is een onmiskenbaar organisme. Doorzichtigheid, gecombineerd met strakke witte of lichtgele lijnen, zorgen voor een niet-Nederlands uiterlijk. Toch komen 'bretelletjes' van oudsher in de Noordzee voor. Uit de..

Botanici zullen waarschijnlijk nu hun wenkbrauwen gaan fronsen. Toch hebben Belgische sportduikers begin deze maand een klein aantal Margrietjes in de westelijke Oosterschelde aangetroffen. Het betreft een kleine soort zeeanemoon..

De Schol gebruikt het nabije Nederlandse kustgebied, de Waddenzee en de Oosterschelde als kraam- en kinderkamer. Maar sinds deze gebieden warmer worden, maakt de soort er steeds minder gebruik van. In de Waddenzee nam de Schol..