Natuurberichten

Uitgever: Zoogdiervereniging

De Zoogdiervereniging zet zich in voor de studie en de bescherming van alle in het wild levende zoogdieren en hun leefgebieden.

Pagina 2 van 97 - 963 Resultaten

Ruige dwergvleermuis

Snel en effectief vleermuisverblijven uitsluiten voordat werkzaamheden aan een gebouw starten. Die wens geldt voor zowel de verduurzaming middels isolatie als de bescherming van vleermuizen. Er wordt onderzoek gedaan naar de..


Lees verder 23 januari 2025   2 mnd oud

De laatvlieger is een kwetsbare vleermuissoort die door verlies van verblijfplaatsen in gebouwen een groot risico loopt hard achteruit te gaan. Zonder betere bescherming van de verblijfplaatsen dreigt deze bijzondere soort uit..


Lees verder 17 januari 2025   2 mnd oud
Rosse woelmuis

Dé woelmuis bestaat niet. In Nederland leven wel vijf soorten woelmuizen. Hieronder zijn hele algemene soorten zoals de veldmuis, maar ook de zeer zeldzame noordse woelmuis. De Zoogdiervereniging vraagt in 2025 aandacht voor alle..


Lees verder 12 januari 2025   2 mnd oud
Rode eekhoorn

Ook in 2024 deelde de Zoogdiervereniging diverse nieuwsberichten over mooie ontdekkingen, zorgwekkende ontwikkelingen of bijzondere waarnemingen. De onderwerpen varieerden van ‘knokkende dwergvleermuizen’ en ‘boksende hazen’ tot..


Lees verder 2 januari 2025   3 mnd oud
Hermelijn

De hermelijn is het op één na kleinste roofdier van Nederland. Razendsnel en zo ambitieus dat hij op prooien jaagt die tot vier keer zo groot zijn als hijzelf. Deze kleine marter werd in 2024 uitgeroepen tot het zoogdier van het..


Lees verder 26 december 2024   3 mnd oud
Eekhoorn die van een paddenstoel eet. Een groot gedeelte van de paddenstoel is al opgegeten, maar aan het eetvlak kan je kleine hapjes zien.

Het is bijna kerstvakantie, de perfecte tijd om de natuur in te gaan en hopelijk ook dieren te zien. Veel zoogdieren zijn echter ’s nachts actief en leven een voor ons verborgen leven. Ze laten wel sporen van hun aanwezigheid..


Lees verder 19 december 2024   3 mnd oud
Waterspitsmuis

In de Alblasserwaard staan de komende jaren uitgebreide kadeversterkingen op de planning. De kilometerslange, met riet begroeide oevers vormen geschikt leefgebied voor de beschermde waterspitsmuis, maar over het voorkomen van de..


Lees verder 5 december 2024   3 mnd oud

Vleermuizen leiden een verborgen leven en zijn in de nacht actief. Het is dus niet verwonderlijk dat deze mysterieuze dieren vroeger met angst werden bejegend. Gelukkig weten we tegenwoordig wel beter! Het zijn immers hele nuttige..


Lees verder 28 november 2024   4 mnd oud
Kraamgroep mopsvleermuizen achter een stuk loszittende boomschors

Voor boombewonende vleermuissoorten zijn boomholtes van levensbelang. Maar wanneer is een boomholte wel of niet geschikt als verblijfplaats? Hoe zinvol is de huidige onderzoeksmethodiek als het gaat om het aantonen van de aan- of..


Lees verder 21 november 2024   4 mnd oud
Grote hoefijzerneus

Het meetprogramma Vleermuis Transecttellingen geeft informatie over de populatieontwikkeling van de gewone dwergvleermuis, ruige dwergvleermuis, laatvlieger en rosse vleermuis. Daarnaast vindt vleermuismonitoring binnen het..


Lees verder 14 november 2024   4 mnd oud

Archief