Natuurberichten

Uitgever: Naturalis Biodiversity Center

Naturalis Biodiversity Center is een internationaal opererend onderzoekscentrum. De ruim 120 onderzoekers en 200 gastonderzoekers die aan Naturalis verbonden zijn, houden zich bezig met het beschrijven, begrijpen en verklaren van biodiversiteit en geodiversiteit. Aan de basis van het onderzoek ligt de in twee eeuwen opgebouwde nationale collectie van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en gesteenten.

Pagina 15 van 37 - 361 Resultaten

Klapekster met prooi

Meer dan een eeuw lang lag een exemplaar van de Noordelijke Klapekster onopgemerkt in de collectie van Naturalis, geëtiketteerd als 'gewone' Klapekster. Door middel van recent DNA-onderzoek aan het verenkleed is vastgesteld dat..


Lees verder 22 oktober 2022   2 jaar oud
Bioloog Auke-Florian Hiemstra van Naturalis

De stad is echt niet alleen een plek voor mensen. Je vindt er volop planten en dieren die recht onder onze neus voorkomen. Bioloog Auke-Florian Hiemstra neemt je mee op ontdekkingsreis. Hij toont je de geheimen van de stadsnatuur..


Lees verder 8 oktober 2022   2 jaar oud
BGE unites experts from more than 20 countries.

Afgelopen week is het internationale project Biodiversity Genomics Europe gestart. Dat is een ambitieus initiatief om het Europese DNA-onderzoek naar biodiversiteit omhoog te tillen naar een veel hoger niveau. Het toonaangevende..


Lees verder 1 oktober 2022   2 jaar oud
Naturalis onderzoeker Sylvia Mota de Oliveira bovenop de ATTO toren

In het hart van het Amazoneregenwoud staat een toren van driehonderd meter hoog. Daar verzamelen wetenschappers van Naturalis stuifmeel en schimmelsporen in de lucht om beter te begrijpen hoe ecosystemen zich ontwikkelen...


Lees verder 24 september 2022   2 jaar oud

63 jaar geleden werd een kever beschreven die werd gevangen in een vliegtuig in Miami. Tot nu was niet duidelijk waar deze soort vandaan kwam. Een recente verzamelexcursie op Curaçao leidde tot de oplossing. ..


Lees verder 12 september 2022   2 jaar oud

Waarom groeien sommige planten uit tot flinke struiken of enorme bomen, terwijl andere klein blijven en nooit verhouten? Dit is een evolutionaire puzzel die Charles Darwin meer dan 160 jaar geleden al voor een raadsel stelde. Nu..


Lees verder 10 september 2022   2 jaar oud

Recent kreeg het bijzondere Getijdeslakje een andere wetenschappelijke naam. Daarmee ontstond ineens de vraag: heeft dat invloed op een eventuele beschermingsstatus? Onlogisch, onwenselijk, maar niet onmogelijk. Het dilemma van..


Lees verder 4 september 2022   2 jaar oud
Het holotype van een snavelinsect

Elke nieuwe soort wordt eerst beschreven en formeel gepubliceerd aan de hand van een oorspronkelijk exemplaar. Bij de afdeling Collectie van Naturalis worden deze allereerste exemplaren nu digitaal geregistreerd en opgeslagen voor..


Lees verder 3 september 2022   2 jaar oud
Krasser

Waarneming.nl verbindt mensen met natuur en houdt tegelijkertijd de vinger aan de pols wat betreft de Nederlandse biodiversiteit. Dit lukt door een combinatie van toegankelijke techniek en kennis van experts. Onlangs werd de..


Lees verder 27 augustus 2022   2 jaar oud
Toendravegetatie in Rosenbergdalen, Edgeøya, met veel mos in verschillende schakeringen groen. In de donkergroene vegetatie rechtsonder groeit veel poolwilg (Salix polaris, minuscule dwergstruiken met donkergroene blaadjes). De grasachtigen en andere kruiden zijn al overwegend in herfstkleuren van verschillende schakeringen bruin.

De opwarming van de aarde gaat in de poolgebieden razendsnel, sneller dan elders in de wereld. Edgeøya, een eiland in het oosten van Spitsbergen, is een van de snelst opwarmende gebieden op aarde. Tijdens een recente expeditie..


Lees verder 13 augustus 2022   2 jaar oud

Archief