Natuurberichten

Pagina 1485 van 1626 - 16254 Resultaten

jonge egel
NIET MEER GEBRUIKEN - COPYRIGHT

Een aantal soorten zoogdieren heeft het minder makkelijk in tijden van sneeuw en ijs. Andere soorten daarentegen zijn goed aangepast aan het winterseizoen. Hoe gaan egels, muizen en hamsters met kou, sneeuw en ijs om? Welke..


Lees verder 16 januari 2010   14 jaar oud
Pimpelmees

Nu vorst en sneeuw een langere periode aanhouden, hebben vogels veel moeite om voedsel te vinden. Door sneeuw en vorst zijn bessen, insecten en zaden moeilijker te vinden. Sommige vogels zijn daardoor ernstig aan het verzwakken en..


Lees verder 15 januari 2010   14 jaar oud
kroeskarper

Voor vissen is ijsvorming in de winter niet direct een bezwaar. Onder ijs kan - in koud water - zelfs meer zuurstof oplossen. En wanneer hun lichaamsprocessen op een lagere stand staan, verbruiken vissen minder zuurstof. Komt er..


Lees verder 15 januari 2010   14 jaar oud
Deens lepelblad

Zoutleveranciers hebben de afgelopen weken overuren gedraaid in Nederland. De winter is nog niet voorbij en er is al 100.000 ton zout gestrooid. Wat zijn de gevolgen van al dat zout voor planten langs de weg? ..


Lees verder 14 januari 2010   14 jaar oud
Grote zaagbek mannetje

In de Veengoot op Landgoed Hackfort bij Vorden (Gelderland) zijn grote zaagbekken waargenomen. De grote zaagbek wordt 's winters wel vaker gezien maar blijft een opvallende verschijning. ..


Lees verder 14 januari 2010   14 jaar oud
Maretak met bessen

Aan Maretak kleven allerlei mythische verhalen. Nu in de winter staat de struik in bes. Als ‘pruikebollen’ steken deze groenblijvende halfparasieten duidelijk af tegen de lucht achter de nu nog kale bomen. De juiste tijd om ze in..


Lees verder 14 januari 2010   14 jaar oud
Koolmees voert jong

Het broedseizoen van 2009 verliep voor in Nederland broedende zangvogels bijzonder gunstig. Dat concluderen onderzoekers van het Vogeltrekstation, onderdeel van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO), en SOVON..


Lees verder 13 januari 2010   14 jaar oud
winterplaatje klein

Veel vlinders zijn er niet in de winter. De meeste soorten zijn ei, rups of pop in deze ongunstige periode. Vier soorten dagvlinders gaan als vlinder de winter in, maar komen ze er ook uit?..


Lees verder 13 januari 2010   14 jaar oud
Grutto

Het zal niet lang meer duren voor de grutto in Nederland een zeldzame broedvogel is. Als er niet snel ingrijpende maatregelen worden genomen, tenminste. Dat stelt Julia Schröder naar aanleiding van haar onderzoek naar..


Lees verder 13 januari 2010   14 jaar oud
Fijngeschubde aardtong
Geoglossum fallax
M.W.Boomsluiter

Kees Roobeek verzamelde enkele jaren achtereen vele honderden aardtongen en onderzocht ze allemaal systematisch. Hij stelde een uitgebreid rapport samen, waarin onder andere een nieuwe determinatiesleutel staat. Hij ontdekte ook..


Lees verder 13 januari 2010   14 jaar oud

Archief