Natuurberichten

Pagina 1377 van 1675 - 16750 Resultaten

aangespoelde bruinvis

Bruinvissen, de kleinste walvisachtigen van onze Noordzee, zijn terug van weggeweest. Door overbevissing en klimaatverandering veranderde het voedselaanbod van deze zeezoogdieren, waardoor ze opnieuw voor onze kust voedsel komen..


Lees verder 2 december 2011   13 jaar oud
Roerdomp, Vogelbescherming Nederland

Een roerdomp met de naam Elly, die in 2010 in het Noord-Hollandse Ilperveld een satellietzender kreeg omgebonden om de verplaatsingen van roerdompen in kaart te brengen, bevindt zich nu in Marokko. Zij heeft het Hollandse riet..


Lees verder 2 december 2011   13 jaar oud

Tijdens de Nationale Nachtvlindernacht is op een paar honderd locaties in Nederland onderzoek gedaan naar nachtvlinders. Door ruim 2000 deelnemers werden meer dan 10.000 nachtvlinders geteld. De zwarte-c-uil verdrong de huismoeder..


Lees verder 1 december 2011   13 jaar oud
Oranje schijnoesterzwam

Paddenstoelen herkennen op foto lukt doorgaans slecht. Tal van kenmerken zoals geur of smaak, standplaats en/of de onderkant van de hoed kan je op foto’s niet of moeilijk inschatten. Daarom zijn bewijsfoto's van paddenstoelen op..


Lees verder 1 december 2011   13 jaar oud
Viltige aardster

Aardsterren verschijnen vanaf half augustus totdat de winter echt invalt. Ze blijven, in tegenstelling tot de meeste paddenstoelen, lang herkenbaar en dus vindbaar door hun stevige huid. Veel soorten zijn te vinden in de kalkrijke..


Lees verder 1 december 2011   13 jaar oud
Bloei appel zondag 27 november 2011

Ondanks de paar nachten met nachtvorst halverwege november is er nog volop activiteit in de natuur, die je niet verwacht als december nadert. Gister maakte Floron al melding van diverse voorjaars- en zomerbloeiers. Vandaag voegen..


Lees verder 30 november 2011   13 jaar oud
paddenoverzet merelbeke

Gestandaardiseerde meetmethodes, de zogenaamde meetnetten, leveren ons informatie over de toestand van soorten in ons land. In Vlaanderen zijn deze meetnetten voorlopig nog schaars. Ook voor amfibieën. Gelukkig worden wel ieder..


Lees verder 30 november 2011   13 jaar oud
Agalychnis callidryas
Roodoog maki kikker, Wikipedia, publiek domein

Wereldwijd worden amfibieën zwaar getroffen, wetenschappers spreken zelfs over de ‘zesde massa-extinctie’ onder amfibieën. In Nederland staat de helft van de soorten op de Rode Lijst en wereldwijd wordt eenderde van alle soorten..


Lees verder 30 november 2011   13 jaar oud

De kleine wintervlinder is een typische vlinder van de winter, dus ga je er van uit dat ze redelijk tegen de kou kunnen, maar toch is dat ook steeds weer verrassend...


Lees verder 29 november 2011   13 jaar oud
Gladde slang juveniel

De Gladde slang is een soort van droge terreinen zoals heiden, voedselarme graslanden en open plekken in loofbossen. Ook in sommige zandgroeves en spoorwegtaluds kan ze aangetroffen worden. Deze slang is overdag actief, maar wordt..


Lees verder 29 november 2011   13 jaar oud

Archief