Natuurberichten

Pagina 1361 van 1675 - 16747 Resultaten

Broeikasporia

De eerste nieuwe paddenstoelensoort voor Nederland heeft zich half januari al getoond. Tot nu toe was de Broeikasporia alleen in kassen waargenomen...


Lees verder 8 februari 2012   13 jaar oud
Palmerswaard Rijnoever paarden

De Palmerswaard, de uiterwaard ten zuidwesten van Rhenen, is rijk aan planten en dieren. De KNNV Vereniging voor Veldbiologie ontdekte ondermeer 350 plantensoorten, meer dan 70 mossoorten en 48 soorten broedvogels. De..


Lees verder 7 februari 2012   13 jaar oud

Environmental DNA is een nieuwe inventarisatiemethode gebaseerd op het DNA dat soorten in het water achterlaten. Door watermonsters te verzamelen en te analyseren op dit DNA kan het voorkomen van een soort worden aangetoond zonder..


Lees verder 7 februari 2012   13 jaar oud
Harsbuilmot gal op grove den

Marsmannetjes kennen we, maar Harsmannetjes vermoedelijk niet. Op het einde van de 19de en in de eerste helft van de 20ste eeuw werden op de meeste heideterreinen en stuifduinen massaal naaldbomen aangeplant, voornamelijk Grove..


Lees verder 7 februari 2012   13 jaar oud
IJsvogel

Iedere winter is het weer spannend: gaat ie komen, de Elfstedentocht, of niet? De vogelwereld heeft intussen heel andere zorgen. Daar geldt eerder: gaat ie het overleven of niet?..


Lees verder 7 februari 2012   13 jaar oud
sluipwesp

Je leest het wel eens in de krant: 'Nieuwe kikker ontdekt in Papoea-Nieuw-Guinea' of 'Nieuwe inktvissoort duikt op in Antarctische diepzee'. De ontdekkingen die de media halen vormen slechts het topje van de ijsberg. En hoewel de..


Lees verder 6 februari 2012   13 jaar oud

Ondanks de vorst zijn er toch nog meldingen van vlinders. Voor een deel betreffen de meldingen overwinterende vlinders in winterslaap, maar er zijn er ook die nu in rust zijn, maar al snel weer actief kunnen worden. Het gaat dan..


Lees verder 6 februari 2012   13 jaar oud
Grootoorvleermuis in winterslaap.

In Nederland komen zeventien verschillende soorten vleermuizen voor. Acht van deze soorten verstoppen zich overdag met grote regelmaat in kieren in muren en daken van onze gebouwen. Bij aanpassingen of sloop van deze gebouwen..


Lees verder 5 februari 2012   13 jaar oud
oorkwal

Oorkwallen. Voor de strandgangers zijn ze een vaste zomerse verschijning. Zomers zonder zijn zeldzaam. Hoewel: in 1994, 1995, 2000 en 2002 waren ze er niet. Bijna kon 2012 dit lijstje aanvullen, maar daar brengt de koudegolf..


Lees verder 5 februari 2012   13 jaar oud
Bloei witte els Alnus incana door Paul Busselen.
http://www.plantaardigheden.nl/indexen/kulak/fotos_a.htm

Door de vrieskou staat de ontwikkeling van de elzenbomen vrijwel stil. Na de zeer vroege bloei van de eerste witte en zwarte elzen schuift het moment waarop de helft van alle bomen in bloei begint te komen en de..


Lees verder 3 februari 2012   13 jaar oud

Archief