Natuurberichten

Pagina 1345 van 1675 - 16747 Resultaten

wasbeer

Exoten zijn er in alle maten, vormen en kleuren. Naast de sierplanten die vaak 'ontsnappen' uit tuinen, zijn er ook veel dieren die op een of andere manier ongewild in de vrije natuur terechtkomen. Daartussen zitten ook enkele..


Lees verder 18 april 2012   13 jaar oud
Paartje gewone pad

De paddentrek is ten einde en de meeste paddenwerkgroepen zijn inmiddels gestopt met het overzetten van amfibieën. Door de droogte in maart zijn er dit jaar gemiddeld 40 tot 45 procent minder padden overgezet dan in andere jaren...


Lees verder 18 april 2012   13 jaar oud
Bruinrode wespenorchis

Recent werd geconstateerd dat de enige populatie van de Bruinrode wespenorchis in Nederland is vernield door grondverzet. De vernieling was van dusdanige aard dat de soort als verloren wordt beschouwd en daarmee op het randje van..


Lees verder 17 april 2012   13 jaar oud
Parelvederkruid

Verschillende vijverplanten die nog steeds worden verkocht zijn zogenaamde 'invasieve exoten'. Die kunnen in een mum van tijd de vijver vullen en licht en zuurstof wegnemen van andere planten of dieren. Nog erger wordt het als..


Lees verder 17 april 2012   13 jaar oud
beflijster

De laatste dagen ‘regent’ het beflijsters. Op veel plekken worden ze gemeld, soms met tientallen bij elkaar. Ze trekken nu door op weg naar het noorden. Broeden doen ze niet in ons land...


Lees verder 17 april 2012   13 jaar oud
Anemonenbekerzwam

Bosanemonen, speenkruid, sleutelbloemen, ... In de nattere bossen is de uitbundige bloei van de voorjaarsflora weer losgebroken. Minder opvallend zijn de paddenstoelen die aan deze voorjaarsbloeiers gebonden zijn. Zowat elke..


Lees verder 16 april 2012   13 jaar oud

Ondanks koudere nachten is er nog heel wat te ontdekken op verlichte vensters of bij abri’s en andere plaatsen met verlichting. Nachtvlinders zijn al volop aanwezig. Er zijn al vele tientallen soorten die we momenteel te zien..


Lees verder 16 april 2012   13 jaar oud
Eenstijlige meidoorn, bloem,  K.U.Leuven Campus Kortrijk http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/

Na de zeer warme maart lag de ontwikkeling van planten gemiddeld twee tot drie weken voor op normaal. De koude start van april zorgt er voor dat de voorsprong geleidelijk terugloopt. Eind april en begin mei liggen we naar..


Lees verder 15 april 2012   13 jaar oud
Hemelsblauwe knotsslak, Oosterschelde, 2012  (in vitro opname) Foto: Peter H. van Bragt

Afgelopen Paasweekend ontdekte een Belgische vrijwilligster van Stichting ANEMOON een 7 millimeter groot zeenaaktslakje dat er ondanks het kleine formaat duidelijk anders uitzag dan alle andere soorten zeenaaktslakken die zij al..


Lees verder 15 april 2012   13 jaar oud
Slechtvalk

Het gaat goed met de slechtvalk in Nederland. De soort neemt de laatste jaren in rap tempo toe. In 2008 was er een geschatte broedpopulatie van zo’n 50 paar. Twee jaar later was dat aantal al bijna verdubbeld naar ongeveer 95. In..


Lees verder 13 april 2012   13 jaar oud

Archief