Natuurberichten

Pagina 1229 van 1633 - 16324 Resultaten

Klapekster op de Planken Wambuis

Klapeksters worden vaak geassocieerd met uitgestrekte heideterreinen en veengebieden. Langzaam maar zeker lijkt deze wintergast echter ook het cultuurland weer te gaan gebruiken. Vooral waar het landgebruik een beetje rommelig en..


Lees verder 14 februari 2013   11 jaar oud
Clitocybe metachroides

Wat betekent zeldzaamheid? Zijn weinig waarnemingen niet gewoon een kwestie van beperkt onderzoek? De zeldzame Donkere trechterzwam is bijvoorbeeld niet met zekerheid in het veld te herkennen, en wordt toch regelmatig..


Lees verder 13 februari 2013   11 jaar oud
Driehoeksmossel

Nu er schot komt in de bestrijding van invasieve exoten, neemt ook de controverse over hun 'schadelijkheid' toe. Een recente studie toonde aan dat in het Bodenmeer, waar het barst van de invasieve exoten, de aantallen..


Lees verder 13 februari 2013   11 jaar oud
Eenmalig gebruik, Belgenmonument Amersfoort

In het Belgenmonument in Amersfoort overwinteren tientallen vleermuizen. Onder de overwinteraars zijn 29 franjestaarten geteld, een soort waarvan nog geen verblijfplaatsen in Amersfoort bekend waren...


Lees verder 13 februari 2013   11 jaar oud
eenmalig gebruik A Curaçaoan Long-nosed Bat

Vorige maand ontdekten vleermuisonderzoekers uit het Caraïbisch gebied dat langsnuitvleermuizen van Bonaire naar Curaçao vliegen, een afstand van zo’n vijftig kilometer. Tijdens vleermuisonderzoek in grotten op Curaçao werden drie..


Lees verder 12 februari 2013   11 jaar oud
Steenuil

De Steenuil is de kleinste uil van de Lage Landen en bij uitstek de ambassadeur van het kleinschalige landbouwgebied. Verspreid over Nederland en Vlaanderen lopen er heel wat beschermingsacties voor deze soort, want de populatie..


Lees verder 12 februari 2013   11 jaar oud

Wie wel eens te laat is om de reclame weg te zappen kan het niet ontgaan zijn. De feeërieke reclamespot van FrieslandCampina. Een leuk kinderstemmetje met bijbehorende kids, knappe lichteffecten, gelukkige koeien die een net..


Lees verder 12 februari 2013   11 jaar oud
eenmalig gebruik, De minuscule sluipwesp (Trichogramma evanescens) lift mee op een koolwitje. (Credit: bugsinthepicture.com)

De hersenen van de piepkleine sluipwesp Trichogramma evanescens blijken kleiner dan mogelijk geacht. Uniek, want hij schendt hiervoor een oude biologische wet. Wageningse entomologen ontdekten dit toen ze met gespecialiseerde..


Lees verder 11 februari 2013   11 jaar oud

Begin februari een oranjetipje? Dat kan niet goed zijn. Zeker niet met de kou en sneeuw van dit moment. Is de natuur in de war of is er iets anders aan de hand?..


Lees verder 11 februari 2013   11 jaar oud
Episyrphus balteatus

Zweefvliegen noemen wij ze, maar de Zweden bijvoorbeeld hebben het over Blomflugor; bloemenvliegen dus. En daarmee zijn meteen de meest opvallende kenmerken van deze mooie vliegjes vernoemd. Dankzij een nieuwe telling van deze..


Lees verder 11 februari 2013   11 jaar oud

Archief