Natuurberichten

Pagina 1137 van 1642 - 16415 Resultaten

Mamestra brassicae. Kooluil rups

Echt donker is het in ons land 's nachts bijna nergens meer. Nachtvlinders ondervinden daar de gevolgen van, wijst onderzoek van promovendus Koert van Geffen van Wageningen University uit...


Lees verder 2 maart 2014   10 jaar oud
Nest jonge merels

Door het zachte weer zouden vogels wel eens vroeg kunnen gaan broeden dit jaar. Wat heeft dit voor gevolgen voor vogelpopulaties? Het bijhouden van het broedsucces is van groot belang voor het kunnen verklaren van..


Lees verder 28 februari 2014   10 jaar oud
Kruisbek

Afgelopen najaar schreven we over de invasie van Kruisbekken en het verschijnen van de zeldzame Grote kruisbek. Wie dezer dagen door wat grotere naaldbossen loopt, komt nog steeds veel van die Kruisbekken tegen. Vroege..


Lees verder 28 februari 2014   10 jaar oud

Maandag was het zover: het was relatief zacht, de zon scheen op veel plaatsen en de voorjaarsvlinders kwamen tevoorschijn. Vijf soorten zijn er waargenomen, maar de kleine vos was verreweg de meest gemelde vlinder...


Lees verder 28 februari 2014   10 jaar oud
Mannetje Geelgors op zangpost.

De ontwikkeling van de Geelgors in Nederland kent een variabel patroon. In de eerste decennia van de twintigste eeuw kwam de soort nog ‘algemeen’ voor op het bouwland van Noord-Groningen en Noord-Friesland. De naoorlogse..


Lees verder 27 februari 2014   10 jaar oud

Het gaat niet goed met de spreeuw in Vlaanderen. Dat blijkt uit een analyse van de gegevens van Het Grote Vogelweekend, de jaarlijkse tuinvogeltelling van Natuurpunt. Sinds 2009 verliest de spreeuw terrein. Nog maar één tuin op..


Lees verder 27 februari 2014   10 jaar oud
Rosse vleermuis VOOR EENMALIG GEBRUIK

De lente lijkt wel begonnen. Veel bolgewassen staan in bloei, en ook de sleedoorns zijn zóóó mooi. Hoera, denken wij mensen dan. Veel dieren lijken er ook best gelukkig mee te zijn. Vogels hebben de lente in hun bol en beginnen..


Lees verder 27 februari 2014   10 jaar oud

Ten oosten van de Klaverbank in de Noordzee ving de Texelse kotter TX 94 'Avontuur' vorige week een bijzondere vis. De bemanning had deze vis nog nooit eerder gezien. Toch gaat het hier om een vrij normale bewoner van de Noordzee,..


Lees verder 27 februari 2014   10 jaar oud
net wakker geworden kleine vos 2

Samen met de eerste echte lentedagen lopen ook de eerste waarnemingen binnen van rondfladderende dagvlinders. Wanneer de temperaturen hoog genoeg worden, verlaten ze hun veilige winterschuilplaats. Als ze de uitgang nog vinden..


Lees verder 26 februari 2014   10 jaar oud
Glimmerige voorjaarssatijnzwam

In zachte winters als deze kan al in januari de Glimmerige voorjaarssatijnzwam worden gevonden. Echter, wie vindt hem nog? De soort is de laatste jaren maar op een handjevol plaatsen in Nederland gevonden en ook in Europa is hij..


Lees verder 26 februari 2014   10 jaar oud

Archief