Natuurberichten

Dossier: Bijen

Bent u ook geïnteresseerd in bijen? Topbiologen publiceren met grote regelmaat nieuws over bijen op Nature Today. De natuurberichten gaan over zeer uiteenlopende onderwerpen: bijensterfte, honingbij, wilde bijensoorten, hommels, bestuiving, belang van een bloemrijke omgeving, belang van bijen, bermbeheer, bijen in de tuin en de invloed van weersextremen. Zie hieronder de tientallen bijenberichten die al op Nature Today gepubliceerd zijn. Als u zich aanmeldt voor de gratis dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief blijft u actief op de hoogte van het laatste nieuws uit de natuur.

Pagina 21 van 23 - 229 Resultaten

Europese honingbij met pollen

Er dreigt in Europa een flink tekort aan bijen voor de bestuiving van voedselgewassen. Dat blijkt uit onderzoek van een grote groep Europese wetenschappers, waaronder David Kleijn en Jeroen Scheper van Alterra en Wageningen..


Lees verder 13 januari 2014   10 jaar oud
honingbijen overwinteren als kolonie door zichzelf, en vooral de koningin, warm te houden

We hadden van hen niets anders verwacht: bijen cocoonen in een nest. Ze overwinteren als volwassen bij of als rustlarve en soms spinnen ze zelfs een cocon om zich heen om zich extra te beschermen. En dan vertrekken ze, heerlijk..


Lees verder 2 januari 2014   10 jaar oud

Vlinders en bijen hebben het moeilijk, onder meer door een gebrek aan voedsel: nectar en stuifmeel. Gesteund door de PostcodeLoterij en samen met de bijenhoudersvereniging (NBV) zorgt De Vlinderstichting de komende jaren voor meer..


Lees verder 7 november 2013   11 jaar oud
Varroamijt

Dat neonicotinoïden een ernstige bedreiging vormen voor bijen is al langer bekend. Maar hoe de pesticiden exact te werk gaan, was nog niet helemaal duidelijk. Recent raakten Italiaanse wetenschappers weer een stapje dichter bij de..


Lees verder 25 oktober 2013   11 jaar oud
Pluimvoetbij

Het plein voor de lokale dorpsbibliotheek in Bost bij Tienen is bedekt met honderden kleine hoopjes zand. Een vreemd fenomeen dat de aandacht wist te trekken van de lokale pers. ‘Zwerm wilde bijen strijkt neer op speelplein’..


Lees verder 6 september 2013   11 jaar oud
Werkster Weidhommel breekt in in een bloem van Smeerwortel

Bloemen houden van insecten en omgekeerd. De meeste planten zijn namelijk voor hun bestuiving afhankelijk van insecten, zoals bijen en hommels. Deze brengen stuifmeel van de ene naar de andere bloem en krijgen van de plant nectar..


Lees verder 26 juni 2013   11 jaar oud
Muurrouwzwever in de typische deltavliegerhouding op een muur

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de achteruitgang van wilde bijen. Eén van de initiatieven om het tij te keren is het aanleggen van zogenaamde bijenhotels; blokken hout met geboorde gaten of bundels van korte..


Lees verder 18 juni 2013   11 jaar oud
Muurrouwzever zwevend voor een muur op zoek naar nesten van metselbijen of –wespen

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de achteruitgang van wilde bijen. Eén van de initiatieven om het tij te keren is het aanleggen van zogenaamde bijenhotels; blokken hout met geboorde gaten, of bundels van korte..


Lees verder 16 juni 2013   11 jaar oud
Honingbij

Wilgen zijn een belangrijke bron van stuifmeel en nectar voor bijen in het voorjaar. Dit jaar zijn de bijen laat actief geworden door de koude start van het jaar en ook de wilgen bloeiden laat. Het eerste wilgenstuifmeel werd..


Lees verder 24 april 2013   11 jaar oud
Bij op bloem van aardbei.

Dat het niet goed gaat met de honingbij kan niemand ontgaan zijn. Elk jaar is de wintersterfte onder bijenvolken hoog. Dit is het gevolg van een combinatie van factoren die per bijenstand en jaar kunnen wisselen. Onder andere..


Lees verder 25 maart 2013   11 jaar oud

Archief