Natuurberichten
Dossier: Exoten
Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.Pagina 57 van 72 - 713 Resultaten
Op nieuwjaarsdag is in Culemborg binnenshuis een micro nachtvlinder aangetroffen. Het bleek te gaan om een exoot met de fraaie naam egaal kijkgaatje. Deze micro nachtvlinder hoort niet in ons land thuis, maar komt mee met..

Al sinds 2004 wordt in Nederland een vreemde verschijning op stenen muren opgemerkt: groepjes donkere hooiwagens met uitzonderlijk lange zwarte poten. Specialisten kunnen de soort, ongetwijfeld een zuidelijke exoot, niet meteen op..

Ruim vijftig onderzoekers, beleidsmakers en natuur- en waterbeheerders buigen zich vandaag over de vraag: Wat maakt exoten invasief? Slechts een deel van de nieuwe soorten die jaarlijks in Nederland opduiken, breiden zich zo snel..

Komt de Chinese modderkruiper naar Nederland? Deze vraag werd gesteld in het RAVON natuurbericht van 26 juli 2009. Na drie jaar kan deze vraag bevestigend beantwoord worden. De soort Misgurnus anguillicaudatus, ook wel Aziatische..

Eind november werd het miniscule parasitaire zwammetje Splanchnonema platani volop aangetroffen in Platanen in het Noordhollandse Bergen. De paddenstoel is de veroorzaker van de Massariaziekte waardoor de schors afsterft en het..

Half december 2011 is de Zoogdiervereniging in samenwerking met de gemeenten Weert en Leudal, Natuurmonumenten, de Provincie Limburg en het Rijk begonnen met het wegvangen van de uitheemse Pallas’ eekhoorn. Die vangactie verloopt..
Ook in 2012 zijn de twee exotische blauwtjes, tijgerblauwtje en geraniumblauwtje, gezien in Nederland. Bijna jaarlijks zijn er wel meldingen, maar vestiging is nog niet aan de orde. Waarschijnlijk worden de vlinders ingevoerd met..
In Opijnen (bij Tiel, in de Betuwe) is een kadeni-stofuil ontdekt. Deze zeldzame nachtvlinder was nog nooit eerder in de provincie Gelderland gezien. De soort is pas sinds 2006 uit ons land bekend en zit vooral nog in het zuiden...

Onlangs werd tijdens onderzoek een wasbeer in de Ooijpolder gefilmd. Het is, voor zover bekend, de eerste waarneming ooit in de Gelderse Poort. Onduidelijk is of dit dier uit Duitsland komt of mogelijk ontsnapt is. De aanwezigheid..

Momenteel voltrekt zich een massale verhuizing van lieveheersbeestjes van buiten naar binnen. In de herfstzon gaan ze de lucht in, op zoek naar een plek om te overwinteren. Ze landen vaak op licht gekleurde of door de zon..