Natuurberichten
Dossier: Exoten
Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.Pagina 57 van 70 - 697 Resultaten
Dit jaar lijkt een heel goed jaar, zo niet het beste jaar ooit, te gaan worden voor de Zwarte Ibis. Deze voornamelijk in Zuidoost-Europa broedende soort is dit jaar al op meerdere plaatsen in Nederland langdurig waargenomen en in..
In Flevoland is de sexuele vorm van de veroorzaker van de Essenziekte opgedoken. Het is de eerste keer dat de sexuele vorm van deze schimmel met de wetenschappelijke naam Hymenoscyphus pseudoalbidus, in Nederland is gevonden. Een..
Spookdraaigatje, Japanse druipzakpijp, rosse stekelstaart, geaderde leemhoed; allemaal exoten die onder de aandacht worden gebracht in ‘Kijk op exoten’, een nieuwsbrief die vandaag voor het eerst verschijnt. Een initiatief vanuit..
Koepelspinnen, in het Engels ‘velvet spiders’ oftewel fluwelen spinnen, behoren tot de mooiste achtpoters van Europa. Alles wat er bekend is van deze dieren is nu gepubliceerd in een online artikel. In Nederland komt één soort..
Tijdens het ‘zaklampvissen’ in de Zuidhaven bij Den Oever is een prachtige marmergrondel aangetroffen. Een grote verrassing omdat deze soort hier, ver buiten de bekende verspreiding, nog niet werd verwacht...
Je gelooft je ogen niet, maar eind april werden er twee heilige ibissen in De Onlanden, onder de rook van de stad Groningen, gespot. Een bijzonder gezicht, zoals te zien is in onderstaand filmpje...
Enige tijd geleden ontving Leen Moraal, onderzoeker insectenplagen bij Alterra, foto’s van dode bomen van de Amerikaanse vogelkers. Het ging om bomen in een bosje van Nationaal Park De Maasduinen in Noord-Limburg. Op de stam waren..
Nijlgans, brulkikker, zonnebaars of grote waternavel – het zijn nieuwkomers in de natuur die voor heel wat vragen zorgen. Moeten we ze wel of niet bestrijden? Om natuurbeheerders en beleidsmaker een goed onderbouwd antwoord te..
De eerste nieuwe paddenstoelensoort voor Nederland heeft zich half januari al getoond. Tot nu toe was de Broeikasporia alleen in kassen waargenomen...
In 2011 is de pauwvlieg voor het eerst in Nederland aangetroffen. Ben Hamers maakte een foto van het vliegje op de Kunderberg in Zuid-Limburg. De pauwvlieg is afkomstig uit Noord-Amerika en geïntroduceerd in Europa. De pauwvlieg..