Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 27 van 72 - 711 Resultaten

Kaukasische dwerggrondel

Terwijl heel Nederland in de ban was van het coronavirus, werd tijdens het voorjaar van 2020 door onderzoekers van RAVON in de Zuid-Hollandse Delta een voor Nederland nieuwe vissoort gevangen. Het gaat zeer waarschijnlijk om de..


Lees verder 7 juli 2020   4 jaar oud
Japanse duizendknoop met zaden

Er worden in Nederland steeds vaker zaden aangetroffen bij Japanse duizendknoop. Japanse duizendknoop kan kruisen met andere plantensoorten. Uit onderzoek blijkt dat sommige kruisingen zaden opleveren die kunnen kiemen en zich..


Lees verder 2 juli 2020   4 jaar oud
wasbeer

Wat hebben de nijlgans, muntjak en wasbeerhond gemeen met de waterhyacint, de letterschildpad en de reuzenberenklauw? Ze staan allemaal op de Europese lijst van invasieve exoten die een bedreiging vormen voor onze inheemse..


Lees verder 22 juni 2020   4 jaar oud

Onderzoek van de VU toont aan dat de invasieve plant coralita en stedelijke ontwikkeling hebben geleid tot grote veranderingen in insecten- en spinnen op Sint Eustatius. Invasieve soorten zoals coralita liften niet alleen mee met..


Lees verder 17 juni 2020   4 jaar oud
Watercrassula

In het bestek van enkele jaren heeft watercrassula zich ontwikkeld van een onbekend plantje tot een nachtmerrie voor menig terreinbeheerder. Hoe kan je het beste omgaan met watercrassula bij het natuurbeheer en bij de inrichting..


Lees verder 12 juni 2020   4 jaar oud
Boerenzwaluw

Bloeiende berenklauw en jonge boerenzwaluwen...


Lees verder 8 juni 2020   4 jaar oud
Groene kikker

Lezingen in kleine gezelschappen zijn een ideale manier om kennis uit te wisselen. Omdat dit vanwege de coronacrisis tijdelijk niet mogelijk is, heeft RAVON in het kader van het Signaleringsproject Exoten een digitale presentatie..


Lees verder 7 juni 2020   4 jaar oud

Onlangs werd in een bodemmonster uit de Westerschelde een bijzondere en voor ons land nieuwe tweekleppige aangetroffen. Onderzoekers van Bureau Waardenburg troffen het dier aan in een monster dat in september 2019 was genomen voor..


Lees verder 7 juni 2020   4 jaar oud

De Spaanse stierspin staat op de Europese Habitatrichtlijn van beschermde soorten. Met enige regelmaat komt ze per ongeluk in ons land terecht met de import van olijfbomen. Bij een vondst ontstaat meestal consternatie, met..


Lees verder 25 mei 2020   4 jaar oud
Verse, net geopende Tuinaardster

De Tuinaardster is een uiterst zeldzame, variabele paddenstoel en daardoor lastig te determineren. Toen zich in september vorig jaar een mogelijke tweede vondst aandiende, werd direct een DNA-monster genomen. De resultaten van het..


Lees verder 13 mei 2020   4 jaar oud

Archief