Natuurberichten

Dossier: Ecosysteemdiensten

Ecosysteemdiensten zijn de vele baten van de natuur voor de mens. Denk hierbij bijvoorbeeld aan drinkwater, constructiehout, kustbescherming, bestuiving, verkoeling in de stad en recreatie in de natuur. Nature Today publiceert artikelen over ecosysteemdiensten en de bescherming ervan.

Pagina 59 van 67 - 667 Resultaten

Tijgertaaiplaat

Tijgertaaiplaten kunnen van eind maart tot begin december worden gevonden met twee duidelijke pieken. De eerste in het voorjaar met een piek rond half mei en de tweede in de herfst met een piek eind september. De Tijgertaaiplaat..


Lees verder 25 juni 2014   10 jaar oud
Zwavelzwam

Momenteel komen er weer meldingen binnen van briljant gekleurde zwavelzwammen. De zwavelzwam is een grote houtzwam die is opgebouwd uit een toef vlezige spatelvormige hoeden. Vooral in het beginstadium van hun ontwikkeling..


Lees verder 18 juni 2014   10 jaar oud
Flip aangespoeld op het strand in Monster december 2011

Sinds 1707 zijn er 50 gedocumenteerde waarnemingen van zeeschildpadden langs de Nederlandse kust en in de Nederlandse territoriale wateren. Het merendeel betreft lederschildpadden, maar ook dikkopschildpadden en soepschildpadden..


Lees verder 18 juni 2014   10 jaar oud

Het lijkt erop dat het Noordzeekanaal via het sluizencomplex IJmuiden bereikbaar is voor migrerende vissen. De vraag blijft echter hoe de vissen zich verspreiden en waar de belangrijkste knelpunten langs het Noordzeekanaal liggen...


Lees verder 4 juni 2014   10 jaar oud
Leeuwense Waard

In Nederland worden klimaatbuffers ingezet om mee te groeien met klimaatverandering. Dit zijn natuurgebieden die met behulp van natuurlijke processen zorgen voor waterveiligheid, zowel bij een overschot als een tekort aan water...


Lees verder 1 juni 2014   10 jaar oud
Houting

De houting wordt dankzij een herintroductieprogramma in het Duitse stroomgebied van de Rijn al weer een aantal jaren aangetroffen in Nederland. Volwassen dieren worden weer regelmatig gevangen maar over de plaatsen waar zij zich..


Lees verder 16 mei 2014   10 jaar oud

Het Kaliwaalduin, een rivierduin in de Leeuwense Waard, groeit zienderogen. Omdat er afgelopen winter geen hoog water is langsgekomen blijft er maar één mogelijkheid over. De wind blaast het zand het duin op waar het wordt..


Lees verder 12 mei 2014   10 jaar oud
jonge boommarter door Bram Achterberg

In de Nederlandse natuur vormt een lage beschikbaarheid of een slechte kwaliteit van voedsel steeds vaker een probleem voor dier- en plantensoorten. De verschillende manieren waarop voedselaanbod soorten beïnvloedt als sperwer,..


Lees verder 21 maart 2014   10 jaar oud
Huiskat met wezel

Hoewel muizen overal in Vlaanderen voorkomen en een belangrijke plek hebben in de voedselketen, is er maar weinig bekend over hun precieze verspreiding. Om die leemte te vullen heeft Natuurpunt het voorbije jaar de hulp..


Lees verder 19 maart 2014   10 jaar oud
Kruidenrijk grasland foto René Faber

“Defensie bespaart en laat het gras groeien”, kopt De Standaard (08/03/2014). Een voortreffelijk plan, vindt Natuurpunt. Het wordt tijd dat overheidsinstellingen en bedrijven hun arbeidsintensieve en natuurarme gazons inruilen..


Lees verder 12 maart 2014   10 jaar oud

Archief