Natuurberichten

Dossier: Ecosysteemdiensten

Ecosysteemdiensten zijn de vele baten van de natuur voor de mens. Denk hierbij bijvoorbeeld aan drinkwater, constructiehout, kustbescherming, bestuiving, verkoeling in de stad en recreatie in de natuur. Nature Today publiceert artikelen over ecosysteemdiensten en de bescherming ervan.

Pagina 59 van 68 - 674 Resultaten

Ammophila arenaria. Helm

Biobouwers zijn planten en dieren die hun omgeving beïnvloeden. Helmgras helpt mee duinen te bouwen, kwelderplanten vangen slib in, en mosselen en oesters bouwen riffen en leggen sediment vast. Deze organismen kunnen helpen om de..


Lees verder 18 november 2014   10 jaar oud

Bij de renovatie van een spoorlijn in Maastricht is in 2008 rekening gehouden met de muurhagedis. Voor deze in Nederland zeer zeldzame hagedis zijn daar destijds meer dan 20 stapelmuren gebouwd. Sindsdien wordt de populatie..


Lees verder 17 september 2014   10 jaar oud

In de Vechterweerd (Dalfsen, Overijssel) is dit voorjaar een laagte gegraven om bij hoge waterstanden extra rivierwater af te voeren. Voor de natuur in dit natuurgebied van drinkwaterbedrijf Vitens ontstaan zo nieuwe kansen. De..


Lees verder 18 augustus 2014   10 jaar oud
Een van de nieuwe wateren in het Strijper Aa gebied met een weelderige watervegetatie van fonteinkruiden en drijvende waterweegbree (Foto: Jöran Janse)

Dankzij Waterschap De Dommel is in 2009 een bijzondere ecologische verbindingszone gerealiseerd langs de Strijper Aa met spectaculair resultaat voor amfibieën. Zo blijkt uit de resultaten van 5 jaar monitoring...


Lees verder 6 augustus 2014   10 jaar oud
Merel in water

Nederland zal moeten wennen aan extreme buien, zeggen deskundigen de afgelopen dagen in de media. Forse regenbuien zoals afgelopen week zullen steeds vaker voorkomen. Een simpele oplossing tegen wateroverlast: steen uit de tuin,..


Lees verder 5 augustus 2014   10 jaar oud
Boerenzwaluw

Insectenetende vogels, zoals spreeuw en boerenzaluw gaan sterker achteruit in gebieden met hoge concentraties van de neonicotinoïde imidacloprid in het oppervlaktewater. Dit blijkt uit een analyse van gedetailleerde gegevens over..


Lees verder 9 juli 2014   10 jaar oud
Reuzenchampignon

Tijdens een excursie van oud-Jeugdbondsleden voor Natuurstudie in ’s Gravenland werden Reuzenchampignons gevonden. In een smalle berm van een beukenlaan werden twee al wat oudere exemplaren ontdekt. Reuzenchampignons vallen op..


Lees verder 9 juli 2014   10 jaar oud
Tijgertaaiplaat

Tijgertaaiplaten kunnen van eind maart tot begin december worden gevonden met twee duidelijke pieken. De eerste in het voorjaar met een piek rond half mei en de tweede in de herfst met een piek eind september. De Tijgertaaiplaat..


Lees verder 25 juni 2014   10 jaar oud
Zwavelzwam

Momenteel komen er weer meldingen binnen van briljant gekleurde zwavelzwammen. De zwavelzwam is een grote houtzwam die is opgebouwd uit een toef vlezige spatelvormige hoeden. Vooral in het beginstadium van hun ontwikkeling..


Lees verder 18 juni 2014   10 jaar oud
Flip aangespoeld op het strand in Monster december 2011

Sinds 1707 zijn er 50 gedocumenteerde waarnemingen van zeeschildpadden langs de Nederlandse kust en in de Nederlandse territoriale wateren. Het merendeel betreft lederschildpadden, maar ook dikkopschildpadden en soepschildpadden..


Lees verder 18 juni 2014   10 jaar oud

Archief