Natuurberichten

Dossier: Ecosysteemdiensten

Ecosysteemdiensten zijn de vele baten van de natuur voor de mens. Denk hierbij bijvoorbeeld aan drinkwater, constructiehout, kustbescherming, bestuiving, verkoeling in de stad en recreatie in de natuur. Nature Today publiceert artikelen over ecosysteemdiensten en de bescherming ervan.

Pagina 4 van 67 - 667 Resultaten

Marmerschelpen

Opeens zie je ze op de gekste plaatsen. Zelfs (of juist) op het land! Verse schelpen en soms doubletten van de prachtige Marmerschelp. Ontstaan er in onze wateren populaties? Wie helpt dit gemarmerde raadsel op te lossen?..


Lees verder 15 maart 2024   8 mnd oud

Samen aan de slag om zoveel mogelijk tuinen, balkons en straten (verder) te vergroenen en te verduurzamen. Dat is het doel van de campagne de 'Week van de Groene Tuin’ die Milieu Centraal van 26 maart tot en met 1 april..


Lees verder 15 maart 2024   8 mnd oud
Rivieren-recreatie. brug bij Nijmegen

De gezamenlijke natuurorganisaties zijn diep teleurgesteld dat Nederland komende maand alsnog tegen de Europese Natuurherstelwet gaat stemmen. Het kabinet komt met dit besluit precies op de dag dat het Europese Milieuagentschap..


Lees verder 14 maart 2024   8 mnd oud
Amazoneregenwoud

Jelle de Jong blogt als directeur van het Nederlandse kantoor van WWF over wat hem bezighoudt. In dit blog blikt hij vooruit naar de VN-Biodiversiteitstop die later dit jaar in Colombia wordt gehouden. Wat staat daar op het spel?..


Lees verder 4 maart 2024   8 mnd oud
Tjisse van der Heide

Hoogleraar kustecologie en NIOZ-onderzoeker Tjisse van der Heide ontvangt een prestigieuze Vici-beurs voor zijn onderzoek naar herstel van kustecosystemen. Dat heeft NWO vandaag bekendgemaakt. Van der Heide ontvangt een beurs van..


Lees verder 29 februari 2024   8 mnd oud
Wilde peen

Het gaat slecht met de natuur in steden en op het platteland. Zelfs soorten die veel voorkwamen zoals konijn, huismus, gewone pad en allerlei insectensoorten gaan achteruit. Om de natuur te herstellen moet buiten de natuurgebieden..


Lees verder 28 februari 2024   8 mnd oud
Taking water samples from the erosion experiment in the Oosterschelde. In the photo Alena di Primio and Dunia Rios-Yunes.

Als stormen in de toekomst sterker worden door het veranderende klimaat, kan er tijdelijk meer stikstof vrijkomen uit de bodem van getijdegebieden in de Ooster- en Westerschelde. Dat blijkt uit promotieonderzoek van marien..


Lees verder 22 februari 2024   9 mnd oud
Spuisluisje bij Zwarte Haan

Met name in het voorjaar stroomt er steeds minder zoet water uit Nederlandse en Duitse rivieren naar de Waddenzee. Daardoor verandert het leven van algen, vissen en vogels op het wad...


Lees verder 19 februari 2024   9 mnd oud
Kleine groenbandspanner op fluitenkruid - primair

Als het gaat over de bestuiving van zowel landbouwgewassen als wilde planten, dan wordt er vaak vanuit gegaan dat bijen daar met name verantwoordelijk voor zijn. We weten dat ook wel andere insecten, zoals zweefvliegen,..


Lees verder 15 februari 2024   9 mnd oud
Heggenlandschap

Vanaf 1 januari 2024 is de Wet natuurbescherming opgegaan in de Omgevingswet. Op 5 maart organiseert SoortenNL een webinar over de gevolgen van deze wijziging voor iedereen die zich bezighoudt met natuur. Vier experts bekijken hoe..


Lees verder 7 februari 2024   9 mnd oud

Archief