Natuurberichten

Dossier: Vogeltrek

In het voorjaar en najaar is het weer raak, miljoenen vogels vliegen dan door Nederland op weg naar een broedplek, of een lekker warme winterbestemming. Nederland ligt vaak precies op de migratieroute van vogels en wordt vaak gebruikt als rustplaats voordat de vogels weer verder vliegen. Op honderden locaties door heel Nederland wordt precies bijgehouden welke vogels allemaal ons land passeren. Regelmatig worden er dan ook bijzondere soorten ontdekt. Lees hieronder alle natuurberichten over migratie en trekvogels in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 39 van 52 - 516 Resultaten

watervogels in Marokko

Afgelopen januari was de allereerste integrale vogeltelling langs de gehele Oost-Atlantische Flyway: de trekroute van watervogels vanuit het Arctische gebied tot aan Zuid-Afrika. In totaal telden ongeveer 1.500 vogelliefhebbers in..


Lees verder 4 februari 2014   10 jaar oud
Agrarisch gebied in Senegal, januari 2014.

Senegal is één van de Sahellanden waar veel Europese broedvogels overwinteren. Zo ook een deel van de West-Europese broedpopulatie van de grauwe kiekendief. Een team van de Werkgroep Grauwe Kiekendief is voor de vijfde keer..


Lees verder 2 februari 2014   10 jaar oud
Een volwassen Pontische meeuw valt ook op door onder meer zijn lange, dunne snavel

Niet iedere grote meeuw met een lichtgrijze mantel is wat het lijkt. Naast de welbekende zilvermeeuw overwinteren er ook geelpootmeeuwen en Pontische meeuwen in ons land. Van deze twee schaarse soorten is de Pontische meeuw de..


Lees verder 31 januari 2014   10 jaar oud

Bijna twee jaar geleden, op 30 januari 2012, berichtten we over het vuurwerk dat een massale verstoring uitoefent op de dierenwereld, in het bijzonder op vogels. Ook mensen beginnen zich in toenemende mate te storen aan deze..


Lees verder 10 januari 2014   10 jaar oud
Grauwe klauwier man

Nederlandse Grauwe klauwieren bevinden zich in de winter sterk verspreid over zuidelijk Afrika. Dat blijkt uit nieuwe gegevens die met behulp van geolocators zijn verzameld. Ook de trekroutes op heen en terugreis kunnen ver uit..


Lees verder 26 december 2013   10 jaar oud
Kwartel in Egyptische netten

De berichten over de grootschalige illegale vogelvangst langs de Egyptische en Libische kusten, die in samenwerking met NABU (de Duitse Vogelbescherming) werden verspreid, waren wraakroepend. Trekvogels raken er massaal verstrikt..


Lees verder 18 december 2013   10 jaar oud

Amalia en Amsterdam zijn twee gezenderde grutto’s van het Kening fan e Greide-project. Ze vertrokken afgelopen zomer naar West-Afrika (Mauritanië) om te overwinteren, maar zijn onlangs al met de terugtrek begonnen. Beide vogels..


Lees verder 17 december 2013   10 jaar oud
Kleine zwaan 142E met GPS-logger

In de wetenschap wordt in het algemeen aangenomen dat vogels in de lente sneller trekken dan in de herfst. Redenen die hiervoor worden gegeven zijn bijvoorbeeld competitie om broedterritoria, gunstiger weersomstandigheden en..


Lees verder 13 december 2013   10 jaar oud

2013 kan de boeken in als een invasiejaar van grote kruisbekken. Verspreid over Nederland wordt deze zeldzame kruisbeksoort nu in kleine aantallen waargenomen. De laatste grote invasie van grote kruisbekken was ruim twintig jaar..


Lees verder 19 november 2013   11 jaar oud
Kramsvogel
Foto: Arjan Boele, Sovon Vogelonderzoek Nederland

De kramsvogel behoort tot de talrijkste trekvogels in het najaar. De jaarlijks waargenomen aantallen wisselen echter sterk. Dit najaar ging het om een zeldzaam talrijk optreden. Het werd in het hele land opgemerkt, met de nadruk..


Lees verder 15 november 2013   11 jaar oud

Archief