Natuurberichten
Categorie: Klimaat
Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.Pagina 90 van 132 - 1315 Resultaten

Een jaar geleden kwamen de eiken en beuken al de eerste week van april in blad. Dit jaar moeten we nog ruim twee weken wachten voordat deze beeldbepalende bomen groen worden. Gemiddeld ligt de ontwikkeling van planten zo’n drie..
Vorig jaar hadden we een erg warm voorjaar. De hele natuur was vele weken eerder dan normaal. Ook voor vlinders gold dat. In maart 2014 waren er al bijna 800 meldingen van het oranjetipje. Nu blijven ze nog in de pop...

Een kip-ei probleem: Is het warmere klimaat tussen twee ijstijden aangejaagd door extra broeikasgassen of komt de stijging van het broeikasgasgehalte juist voor rekening van een opwarmend klimaat? Een internationaal onderzoeksteam..

Mondiaal beeldbepalende ecosystemen zoals het Groot Barrière Rif en het Amazonewoud lopen het risico op instorting door klimaatverandering. Dat risico kan echter fors worden verkleind door lokale maatregelen zoals het inperken van..
Op 21 februari stuitten de leden van een paddenstoelenexcursie onverwacht op een aantal brandplekpaddenstoelen. Onverwacht omdat men in de winter geen brandplekpaddenstoelen verwachtte. Ze zaten op de restanten van een recent..
Het beeld van groepen Nonnetjes hoort voor ons gevoel vooral bij vrieskou. Naarmate de winters gemiddeld genomen zachter worden in Europa, blijven Nonnetjes in toenemende mate in het noorden hangen. Dat blijkt uit een analyse van..

De verwachte hoge temperaturen komend weekend zullen de ontwikkeling van planten en dieren een sterke impuls geven. De elzenbomen zullen massaal pollen afgeven, veel mensen zullen hun eerste dagvlinders en bloeiend klein hoefblad..

Het zachte einde van de winter zorgt er waarschijnlijk voor dat spreeuwen ook dit voorjaar weer vroeg beginnen met broeden. Na het relatief warme weer aan het begin van 2014 legden spreeuwen hun eieren gemiddeld 4 dagen eerder dan..

Middenin Hilversum is een nieuwe mossoort ontdekt: de kuifhaarmuts. Nooit eerder in West-Europa gezien en zelfs op wereldschaal nog een nieuweling. In Vroege Vogels Radio maakte Henk Siebel van de Bryologische en Lichenologische..
Afgelopen vrijdag ging er een vossenalert uit, want ze zouden wel eens flink kunnen gaan vliegen dit weekend. Uiteindelijk waren er wel wat vlinders actief, maar zeker niet massaal. De temperatuur was nog te laag en de wind maakte..