Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 45 van 127 - 1266 Resultaten

Bombus gerstaeckeri (man) die zijn waardplant Aconitum napellus bezoekt, vertoont een aanzienlijke toename in hoogtebereik

Naarmate het klimaat opwarmt, verplaatsen planten die van lagere temperaturen houden zich steeds meer bergopwaarts. Hun bestuivers bewegen mee - als dat lukt, tenminste. Onderzoekers van Naturalis Biodiversity Center vergeleken..


Lees verder 21 november 2020   4 jaar oud
veenbesblauwtje - primair

Als je van vlinders houdt, houd je van bloemen. Dat kunnen wilde bloemen zijn, maar ook bloemen in tuinen of een pot op een balkon. Door geschikte nectarplanten neer te zetten, kun je veel vlinders aantrekken. Er zijn echter..


Lees verder 16 november 2020   4 jaar oud
Opwettense watermolen - eenmalig gebruik

Ooit stonden er 83 watermolens in Brabant. Daarvan zijn er nu nog een handjevol over. Drie historische watermolens in het stroomgebied van De Dommel gaan de gevolgen van klimaatverandering helpen beperken. Het Brabantse project..


Lees verder 16 november 2020   4 jaar oud
Kirby's langsteelgraafwesp bij haar nest in de omgeving van Brussum.

In juli 2019 dook een nieuwe langsteelgraafwesp voor Nederland op bij Brunssum, Kirby's langsteelgraafwesp. In 2020 werden op dezelfde plek meerdere exemplaren en een nest van deze zuidelijke nieuwkomer aangetroffen. Ook andere..


Lees verder 13 november 2020   4 jaar oud
20190821_Weert-206

Veel plekken in Gelderse steden en dorpen kunnen véél groener. De provincie Gelderland komt daarom met de Challenge Groene Icoonprojecten en daagt Gelderse gemeenten, ondernemers en andere partijen uit om hun stad of dorp groen en..


Lees verder 13 november 2020   4 jaar oud
Bodemonderzoek Harm Smeenge (Bosgroepen)

Hoe heeft het landschap van Noordoost-Twente zich de afgelopen 15.000 jaar ontwikkeld? En hoe kan die kennis ons helpen bij actuele uitdagingen in dit gebied, en elders in ons land? Harm Smeenge promoveerde op dit vraagstuk met..


Lees verder 10 november 2020   4 jaar oud
Bosbrand

Oktober was een van de ergste maanden in de geschiedenis van branden in de Braziliaanse Amazone en de Pantanal. Uit de cijfers die het nationale instituut voor ruimteonderzoek van Brazilië (INPE) publiceerde, blijkt dat het aantal..


Lees verder 6 november 2020   4 jaar oud

Voor het eerst in Nederland is onderzocht hoeveel grondwater de natuur nodig heeft. Uit onderzoek van Brabants Landschap, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Brabantse Milieufederatie, uitgevoerd door Deltares, blijkt dat de..


Lees verder 1 november 2020   4 jaar oud
Shelterbelt

De opdracht was helder; ontwikkel een visie over hoe je het platteland integraal kunt inrichten en duurzaam kunt veranderen. Daarbij moeten alle aspecten een plek hebben en elkaar kunnen versterken. Landschap, biodiversiteit,..


Lees verder 28 oktober 2020   4 jaar oud
Weiland met kalveren

Het is niet sexy maar raakt ons allemaal: het Europese landbouwbeleid, in jargon het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, is een van de grootste geldpompmachines ter wereld. Dit beleid wordt nu herzien, maar de uitgelekte plannen..


Lees verder 18 oktober 2020   4 jaar oud

Archief