Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 14 van 127 - 1266 Resultaten

Een jonge haagbeuk, geplant in een nieuw bos in Noord-Brabant.

De komende maanden komt er naar verwachting zo’n 250 hectare nieuw bos bij op Staatsbosbeheer-terrein. “We gaan weer veel nieuwe bomen planten en zetten in op spontane bosontwikkeling”, stelt programmadirecteur Bos & Klimaat..


Lees verder 2 november 2023   1 jaar oud
Moseik campus Wageningen University & Research op 31-10-2017 en 28-10-2023

Door de zeer warme september en oktober en het uitblijven van nachtvorst is de timing van bladverkleuring en bladval sterk vertraagd. In vergelijking met zestig jaar geleden, is de herfst gemiddeld twee tot drie weken later. En..


Lees verder 30 oktober 2023   1 jaar oud
Vlinder op bloem

Van 30 oktober tot en met 5 november is de derde editie van de Nationale Klimaatweek. Het doel van deze week is om zoveel mogelijk Nederlanders te inspireren om zich in te zetten voor het klimaat en WWF doet natuurlijk mee. Om de..


Lees verder 27 oktober 2023   1 jaar oud
Bever in de Gendtse Waard

Een recent onderzoek uit Idaho, Amerika, toont aan dat herintroductie van bevers kan helpen bij het omgaan met de gevolgen van klimaatverandering. De schaal van dit effect is zo groot dat onderzoekers dit met satellietbeelden..


Lees verder 22 oktober 2023   1 jaar oud
Bosgebied in Cadiz, Spanje

Bos speelt een belangrijke rol bij het tegengaan van klimaatverandering, doordat bomen CO2 uit de lucht kunnen halen. Maar tijdens de extreem warme en droge zomer van 2022 hebben veel bossen in Europa juist minder CO2 opgenomen...


Lees verder 18 oktober 2023   1 jaar oud
Breaking glass spheres which generates sounds at a level that marine mammals use at great depth, which are then recorded from tens to hundreds of kilometers away.

Door het veranderende klimaat, wordt de wereld onder water steeds lawaaiiger. Dat blijkt uit een onderzoek van NIOZ-oceanograaf Luca Possenti en collega's. “Op sommige plaatsen zal het geluid van bijvoorbeeld schepen aan het eind..


Lees verder 16 oktober 2023   1 jaar oud
Cold water coral reef in de deep sea. The deep sea is all water deeper than 200 meters. Sunlight cannot penetrate to these depths.

Voor het eerst is het bewijs boven water gekomen dat zelfs koudwaterkoraalriffen die in de koude en donkere diepzee leven, groeien in zelforganiserende patronen. Dergelijke patroonvorming is een 'truc' die de veerkracht van..


Lees verder 15 oktober 2023   1 jaar oud

De (Nederlandse) Caribische eilanden worden geconfronteerd met ongekende uitdagingen als gevolg van klimaatverandering, waaronder de stijgende zeespiegel, toenemende orkanen, hittegolven en hevige regenval. Als reactie op deze..


Lees verder 12 oktober 2023   1 jaar oud
Kleine zwaan (Cygnus bewickii)

Kleine zwanen vliegen bij warm weer minder ver tijdens hun herfsttrek. Klimaatverandering heeft dan ook geleid tot een verschuiving van het wintergebied. Voor het eerst konden Nederlandse vogelonderzoekers de specifieke keuzes..


Lees verder 6 oktober 2023   1 jaar oud
Nederlandse en Indonesische onderzoekers aan het werk in een eroderend en zinkend mangrovenbos

Langs de Aziatische kusten zijn er veel gebieden waar plattelandsgemeenschappen te maken hebben met een alarmerende stijging van de zeespiegel door bodemdaling tot wel tien centimeter per jaar. Dit zorgt voor enorme uitdagingen..


Lees verder 3 oktober 2023   1 jaar oud

Archief