Natuurberichten
Categorie: Klimaat
Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.Pagina 125 van 127 - 1266 Resultaten
Zo rond half maart worden de eerste zomerse tjiffen verwacht. Na een aantal dagen beginnen ze voorzichtig met zingen. Het gezang gaat door tot het hoog zomer is. De hele dag hoor je: tjif-tjaf, tjif-tjaf, tjif-tjaf, tjif-tjaf. De..
Klimaatverandering heeft al een merkbaar effect op de vogelstand in Europa en de veranderingen komen overeen met de voorspellingen. Precies de soorten die volgens de klimaatmodellen last krijgen van de opwarming blijken momenteel..
Door de kou van de afgelopen maanden komt de natuur dit jaar maar langzaam op gang. Planten als speenkruid, gele kornoelje en sleedoorn liggen gemiddeld anderhalve maand achter op de ontwikkeling in het extreem vroege 2008...
De exotische Penseelkrab, sinds 2000 in onze kustwateren, is de strenge winter goed doorgekomen en opvallend actief gebleven. Dit heeft mogelijk gevolgen voor de concurrentie positie ten opzichte van autochtone zeedieren en de..
Grote waternavel komt uit Noord-Amerika en is als vijverplant geïntroduceerd in Nederland. Na eerste voorzichtige ontsnappingen in 1995 heeft deze concurrentiekrachtige plant zich in het buitenwater gevestigd. De ondoordringbare..
De schaatsers hebben uitgebreid kunnen genieten van deze koude winter, maar in onze kustwateren komen meerdere organismen voor die enorm te lijden hebben onder de aanhoudende lage watertemperatuur. Meerdere soorten staan op het..
Bijenorchis is de afgelopen 15 jaar in Nederland sterk aan het toenemen en wordt ook steeds noordelijker gevonden. Dit wordt aan de afgelopen warme winters geweten, want bijenorchis schijnt niet goed bestand te zijn tegen vorst...
Het is nog volop winter in Nederland maar wie benieuwd is wanneer planten de komende lente in bloei zullen komen, kan terecht op de Natuurkalenderwebsite. Op 27 januari worden de eerste witte elzen in bloei verwacht. Voor de..
Nu, aan het einde van het jaar, is het tijd om terug te kijken. Wat waren opvallende gebeurtenissen op libellengebied in 2008? De meeste libellen deden het redelijk goed. Drie soorten sprongen eruit...
Onderzoekers van Alterra Wageningen UR bestuderen de gevolgen van zeespiegelstijging in een bijzonder experiment op ware grootte: op Ameland is door gaswinning de bodem de laatste jaren 30 cm gezakt, evenveel als de zee op korte..