Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 119 van 127 - 1266 Resultaten

Klimopbremraap
Foto: Justus van den Berg

Op zoek naar de restanten van de zeldzame klimopbremraap troffen plantenkenners in Middelburg deze plant nog in bloei aan. Opmerkelijk voor de tijd van het jaar...


Lees verder 12 oktober 2009   15 jaar oud
Een van de eerste nesten in Friesland uit Weststellingwerf gevonden begin oktober 2009

De eikenprocessievlinder is dit jaar doorgedrongen tot in de kop van Drenthe. Voor het eerst zijn ook vlinders en zelfs nesten aangetroffen in Friesland, grenzend aan Drenthe. Het is waarschijnlijk dat de eikenprocessierups ook..


Lees verder 11 oktober 2009   15 jaar oud
Kamferalant - bloem
Foto Benno te Linde - stichting Berglinde

Langs de A28 ter hoogte van ’t Harde en Nunspeet bloeit de Kamferalant. Deze plant werd hier drie jaar geleden voor het eerst ontdekt en bloeit sindsdien elk najaar. Even was het de vraag of zo’n Zuid - en Midden - Europese soort..


Lees verder 7 oktober 2009   15 jaar oud
Nest eikenprocessierups 26 september 2009

Op diverse plaatsen in Nederland worden nog actieve nesten van eikenprocessierupsen aangetroffen. Dit betekent dat de poppen nog niet uitgekomen zijn en de vlinders nog moeten uitvliegen. Dit is zeer uitzonderlijk voor de tijd van..


Lees verder 4 oktober 2009   15 jaar oud
Amerikaanse Venusschelp in oosterschelde

De Amerikaanse venusschelp hoort niet thuis op de Nederlandse kust. Toch wordt deze grote exotische schelp steeds vaker op ondiepe plaatsen in de Oosterschelde aangetroffen. Het worden er niet alleen steeds meer maar er worden ook..


Lees verder 3 oktober 2009   15 jaar oud
groot dikkopje klein

Het groot dikkopje, een dagvlinder, vliegt van juni tot in augustus. Maar de afgelopen weken wordt de vlinder op allerlei plaatsen gezien. Blijkbaar heeft de soort een extra, tweede generatie. ..


Lees verder 1 oktober 2009   15 jaar oud
Builenbrand
Ustilago maydis
Aad Termorshuizen

Builenbrand is een schimmelparasiet die in Nederland alleen op maïs voorkomt. In Mexico worden de onrijpe builen als lekkernij gegeten. Of de builenbrand die in Nederland voorkomt ook eetbaar en gezond is, moet nog nader worden..


Lees verder 24 september 2009   15 jaar oud
Hanepoot-en -straatliefdegras
Foto: Gertie Papenburg

Dit is de tijd dat het platteland, zeker op de zandgronden, gedomineerd wordt door maïs. Ongetwijfeld hebt u zich er ook wel eens over verwonderd dat maïsakkers tot ver in het seizoen zo’n lege indruk maken, om dan in heel korte..


Lees verder 23 september 2009   15 jaar oud
Goudrandloopkever, Carabus nitens 16 september 2009 in Mantingerveld

Dit jaar worden er in Drenthe relatief veel goudrandloopkevers aangetroffen. Deze zeer bedreigde soort van heigebieden lijkt sterk te profiteren van de natuurontwikkeling in het Mantingerzand en het Dwingelderveld. De stijgende..


Lees verder 20 september 2009   15 jaar oud
Ambrosia Wageningen 04-09-09 kleine versie

De hooikoortsplant ambrosia staat momenteel in bloei. De plant breidt zich in Nederland uit. De pollenconcentratie is tot nu toe echter nog laag. Dit blijkt uit de vandaag door Wageningen Universiteit gepubliceerde Toekomstschets..


Lees verder 13 september 2009   15 jaar oud

Archief