Natuurberichten

Categorie: Strand en zee

Pagina 71 van 122 - 1211 Resultaten

Het Schepje op het slib bij de Zoetersbout. De kop zit links en de ongeveer 4 centimeter lange slak begint zich net in te graven

Diep onder de waterspiegel bij Bruinisse kruipen momenteel over de slibhelling vele Schepjes rond. Dit is bijzonder want duikers zagen deze merkwaardige slakjes nog niet eerder levend in onze kustwateren. De Schepjes komen vooral..


Lees verder 29 april 2016   8 jaar oud
Kanoet

Elk jaar trekken kanoeten van hun Arctische broedgebieden via onze Waddenzee naar het zuiden. Kanoeten beschikken over een uniek zintuig in de punt van hun snavel waarmee ze schelpen in drooggevallen wadplaten extra snel kunnen..


Lees verder 26 april 2016   8 jaar oud
Amerikaanse zwaardschede

In onze wateren, zoet, zout en brak, worden steeds meer exotische schelpdieren aangetroffen. Toch zijn de recente waarnemingen van drie exotische schelpdieren in het Goese Meer opmerkelijk te noemen. Hoe hebben deze dieren dit..


Lees verder 24 april 2016   8 jaar oud
Hertshoornkoraal (Acropora)

De koraalfamilie die op dit moment dominant is in koraalriffen blijkt tegelijkertijd ook een van de meest gevoelige koralen voor klimaat- en andere milieuveranderingen te zijn. Het hertshoornkoraal van het geslacht Acropora, waar..


Lees verder 23 april 2016   8 jaar oud
Mannetje Snotolf in paaikleed in de Oosterschelde

De afgelopen jaren is het aantal waarnemingen van volwassen Snotolven die naar de Zeeuwse Delta trekken gestaag afgenomen. Ook de afgelopen winter hebben opmerkelijk weinig sportduikers waarnemingen van deze prachtige vis en hun..


Lees verder 10 april 2016   8 jaar oud
Een vlucht kanoeten in de Nederlandse Waddenzee

Het leek zo logisch: dieren concentreren zich op plekken waar voor hen veel voedsel te vinden is. Toch ligt het niet zo simpel, ontdekten wetenschappers van het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. Nieuwe..


Lees verder 6 april 2016   8 jaar oud
Vogeltrek boven de Noordzee

Dat grote olierampen als gevolg van ongelukken veel schade aan de natuur kunnen veroorzaken weet iedereen. Uit een nieuwe Europese studie van wetenschappers uit Nederland, Zwitserland en Duitsland onder leiding van de Universiteit..


Lees verder 5 april 2016   8 jaar oud
Slijkgras met mossels op Rhode Island

Biobouwers zoals zeegras, slijkgras en mosselen blijken veel belangrijker voor de biodiversiteit in kustgebieden dan tot nu toe gedacht. Nieuw internationaal onderzoek geleid door Nederlanders laat zien dat de biobouwers een..


Lees verder 31 maart 2016   8 jaar oud
Gekraagde vlokslak

De eerste waarneming van de Gekraagde vlokslak in Nederlandse kustwateren is in het late najaar van 2012 gemeld. Het betrof een exemplaar dat toen in het intergetijdengebied in de noordwestelijke Oosterschelde is aangetroffen...


Lees verder 27 maart 2016   8 jaar oud
De gestrande potvissen op Texel bij paal 12

De vijf potvissen die afgelopen januari langs de Texelse kust bij paal 12 strandden waren jonge mannetjes, dat was al bekend. Van één van de dode dieren is nu de precieze leeftijd vastgesteld. In een doormidden gezaagde tand van..


Lees verder 26 maart 2016   8 jaar oud

Archief