Natuurberichten

Categorie: Strand en zee

Pagina 66 van 127 - 1268 Resultaten

Grote boompjesslak Oosterschelde

Recent DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat de Europese populatie boompjesslakken niet uit twee, maar ten minste drie soorten bestaat. Helaas zijn ze op basis van externe kenmerken nauwelijks van elkaar te onderscheiden. De derde en..


Lees verder 31 december 2017   7 jaar oud
Grutto, Limosa limosa

Natuurgebied Levensstrijd bij Zierikzee krijgt er ruim een hectare natte zilte natuur bij. Natuurmonumenten en Provincie Zeeland werken momenteel aan de uitbreiding van het in 2015 ontwikkelde natuurgebied. Daarnaast wordt er een..


Lees verder 30 december 2017   7 jaar oud
De halfgeknotte strandschelp, Spisula subtruncata

Sinds de start van de schelpdierinventarisatie in 1995 zijn er nog nooit zo veel halfgeknotte strandschelpen en mesheften in de Nederlandse kustwateren geweest. De bestanden van otterschelpen en zaagjes zijn, vergeleken met vorig..


Lees verder 18 december 2017   7 jaar oud
Kortsnuitzeepaardje in winterse Oosterschelde

Nederlandse waarnemingen van het Kortsnuitzeepaardje zijn schaars en stammen voornamelijk uit de zomer. Recent zagen duikers echter, onder bijna winterse omstandigheden, exemplaren in de Oosterschelde. Dit is heel bijzonder en..


Lees verder 17 december 2017   7 jaar oud
Platte oester

Onderzoek van Droomfondsproject Haringvliet heeft uitgewezen dat de nieuw gevonden schelpdierbank bij de Brouwersdam in Zeeland veel groter is dan gedacht. Het is nu ook duidelijk dat de schelpdierbank zich voortplant, want er..


Lees verder 7 december 2017   7 jaar oud
Wolkrab

De wolkrab werd in augustus 2016 ontdekt in de Oosterschelde. Het afgelopen jaar is door vele duikers naar deze nieuwkomer gezocht. En met succes, zowel in 2016 als in 2017 zijn er op meerdere plaatsen in de Oosterschelde..


Lees verder 4 december 2017   7 jaar oud

Eind oktober hebben sportduikers een opmerkelijke vis waargenomen in de Oosterschelde. In ondiep water zwom een jonge Zonnevis. Deze soort is in de Nederlandse zeearmen erg zeldzaam en is slechts enkele keren waargenomen in de..


Lees verder 3 december 2017   7 jaar oud
Sterna hirundo. Visdief, pullus, jong

Staatsbosbeheer heeft het leefgebied van allerlei dieren langs het Haringvliet verbeterd. Als de Haringvlietsluizen in 2018 op een kier gaan, komt hier weer een geleidelijke overgang tussen zoet rivierwater en zout zeewater...


Lees verder 29 november 2017   7 jaar oud
Phoca vitulina. Gewone zeehond

Door de opwarming van het klimaat trekt het zee-ijs rond de noordpool zich terug. Wolf Mooij (NIOO-KNAW) en Geert Aarts en Sophie Brasseur (Wageningen Marine Research) gaan modellen ontwikkelen om beter te begrijpen wat de invloed..


Lees verder 20 november 2017   7 jaar oud
Blauwvintonijn

Een van de grootste en meest iconische vissen uit de oceaan zwemt, na tientallen jaren afwezigheid, opnieuw rond in de Noordzee. Goed nieuws voor de mariene biodiversiteit: Blauwvintonijnen behoren tot de meest bedreigde vissen..


Lees verder 10 november 2017   7 jaar oud

Archief