Natuurberichten
Categorie: Strand en zee
Pagina 59 van 122 - 1212 Resultaten
Er wordt veel gedaan aan het herstel van schelpenbanken (riffen) in de Nederlandse kustwateren. Oester- en mosselbanken in zee vervullen immers vele functies. Maar ook binnendijks leeft al een halve eeuw een rifbouwende, exotische..
Op en rond de schelpdierbank bij de Brouwersdam komen 60 procent meer soorten voor dan op de naastgelegen zandbodem. Dit is een belangrijk resultaat van het pilotproject Schelpdierbanken, gepubliceerd in het onderzoeksverslag van..
In monsters genomen in het Noordzeekanaal in 2017, werd een nog niet uit Nederland bekend vlokreeftje aangetroffen. Het blijkt te gaan om een exoot. Het dier is afkomstig uit Japan, zoals de wetenschappelijke naam Grandidierella..
De inheemse Platte oester had het in het verleden zwaar. Een ziekte in een strenge winter, overbevissing en later verdringing door de exotische Japanse oester, deden de tweekleppige sterk afnemen. In 2010 namen duikers in de..
Begin dit jaar ging de landelijke Zwerfafvalophaalregeling (ZOR) van kracht. Deze regeling houdt in dat door derden langs de oevers verzameld afval kosteloos wordt afgevoerd en verwerkt. Rijkswaterstaat wil zo stimuleren dat er..
Sinds 20 maart 2008 publiceren biologen dagelijks berichten over actuele ontwikkelingen in de natuur op NatureToday.com (toen nog Natuurbericht.nl). Sindsdien zijn ruim 20 miljoen pagina’s bekeken. Het afgelopen jaar bezocht een..
De afgelopen twee weken verkenden onderzoekers de Sababank, een enorme onderzeese berg van 40 bij 60 kilometer bij het piepkleine eilandje Saba in de Caraïbische Zee. Hierbij werd een nog niet eerder bekend koraalrif ontdekt. De..
Recent is bij Ouddorp, op een duiklocatie bij het Noordzeestrand, een Oranje plooislak aangetroffen. Deze soort werd in de tweede helft van de vorige eeuw nog regelmatig waargenomen bij onder andere Vlissingen, Den Helder en..
Op de Noordzeestranden van Neeltje Jans en Westerschouwen werden een week geleden vondsten van meerdere bij veel mensen favoriete slakkenhuisjes gedaan. Zo lagen er ongekend grote aantallen van het fraaie Wenteltrapje en zelfs..
De aal is een ernstig bedreigde diersoort. De laatste jaren was er helaas nog geen sprake van verbetering wat de intrek van ‘glasaal’ (jonge aal) betreft. Dit zien we terug in de aantallen die bij de kruisnetmonitoring langs de..