Natuurberichten

Categorie: Strand en zee

Pagina 16 van 127 - 1264 Resultaten

Taking water samples from the erosion experiment in the Oosterschelde. In the photo Alena di Primio and Dunia Rios-Yunes.

Als stormen in de toekomst sterker worden door het veranderende klimaat, kan er tijdelijk meer stikstof vrijkomen uit de bodem van getijdegebieden in de Ooster- en Westerschelde. Dat blijkt uit promotieonderzoek van marien..


Lees verder 22 februari 2024   1 jaar oud
Spuisluisje bij Zwarte Haan

Met name in het voorjaar stroomt er steeds minder zoet water uit Nederlandse en Duitse rivieren naar de Waddenzee. Daardoor verandert het leven van algen, vissen en vogels op het wad...


Lees verder 19 februari 2024   1 jaar oud
Drie Zakpijpen uit onze wateren. v.l.n.r:  Doorschijnende zakpijp (Ciona intestinalis - inheems); Knotszakpijp Styela clava (exoot); Zeebes (Dendrodoa grossularia)

Rare wezens zijn het, zakpijpen. Vanwege de zakvorm met twee pijpjes bovenop genoemd naar een doedelzak. Van de twintig Nederlandse soorten op een nieuwe poster, is de helft exoot. Een opvallend groot deel dus...


Lees verder 18 februari 2024   1 jaar oud
De karkó schelp (Aliger gigas) lead

Van april tot en met december 2023 werden honderd gekweekte jonge karkó-schelpen in de zee bij Curaçao uitgezet met als doel om de natuurlijke populatie van karkó’s te versterken. In het pilotproject ‘Conquer the Future’ blikt..


Lees verder 16 februari 2024   1 jaar oud
Video still of a cold-water coral reefs taken

Koralen komen veelvuldig voor in het koude en donkere water van de diepzee. Daar zijn ze op zoek naar eten, waarbij ze steeds hogere bergen bouwen om dichter bij voedselbronnen te komen. Maar daarbij kunnen ze zichzelf wel..


Lees verder 14 februari 2024   1 jaar oud
Milou Arts diving on the less degraded reef on the neighbouring atoll Tikehau, French Polynesia

Koraal dat wordt blootgesteld aan hogere temperaturen laat meer en ander organisch materiaal los in het zeewater. Het koraal voedt daarmee ongewenste bacteriën. Dat blijkt uit promotieonderzoek van marien biologe Milou Arts van..


Lees verder 13 februari 2024   1 jaar oud
Installatie drijvend kweeksysteem

Wat ooit begon als experiment in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam, groeide uit tot RoffaReefs op Bonaire. Een organisatie die zich inzet om het koraal te redden door middel van het kweken van vis. Als partner van het eerste uur,..


Lees verder 9 februari 2024   1 jaar oud
Glasaal

Op 7 februari is de eerste glasaal van het seizoen gevangen. Deze 'babypaling' zwom via de vispassage van Gemaal Halfweg richting de boezem van Rijnland en kwam zo in de monitoringsfuik terecht. Ook in 2020, 2022 en 2023 waren de..


Lees verder 8 februari 2024   1 jaar oud
Setting up a large-scale field experiment in de Oosterschelde/ Opzetten van een grootschalig veldexperiment in de Oosterschelde

Het herstellen van mosselbanken in de Waddenzee of de Delta gaat een stuk beter wanneer jonge mosseltjes een beetje worden geholpen met lage, beschermende hekjes op de bodem. Dat blijkt uit het onderzoek dat marien biologe Jildou..


Lees verder 6 februari 2024   1 jaar oud
Afscheid van Waddeneiland Griend (eenmalig exclusief WMR)

Elk jaar tellen onderzoekers van Wageningen Marine Research in december grijze zeehonden – én hun pups – op de kleine Waddeneilanden Griend en Richel. Het is altijd een hele toer om er te komen en dit jaar maakten regen en wind..


Lees verder 4 februari 2024   1 jaar oud

Archief