Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 195 van 197 - 1966 Resultaten

Draaderepijs

In deze tijd van het jaar kleuren de doorgaans strak groene gazonnen op veel plaatsen lichtblauw van de Draadereprijs. Met dank aan de maaimachine...


Lees verder 22 april 2008   16 jaar oud
Wilde Hyacint

In april veranderen de doorgaans grijze bollenvelden in een waar kleurenpallet. Ook de wilde hyacinten komen nu in bloei en leggen een toverachtige blauwe zweem over de bodem van sommige landgoedbossen...


Lees verder 19 april 2008   16 jaar oud
Afbeelding van www.bloesem.info. Alleen opnemen ovv website

De fruitbloesems barsten los, tijd dus om hiervan te genieten tijdens bloesemwandel- en fietstochten! De afgelopen weken hebben we een aantal koude nachten gehad, maar volgens Frans van Brandenburg, Vakgroepvoorzitter Fruitteelt..


Lees verder 18 april 2008   16 jaar oud
berk_bloei_AJH_van_vliet

Het berkenpollenseizoen is in Zuid-Nederland volop begonnen. Het aantal berkenpollen in de lucht neemt rond deze dagen zeer sterk toe. Door het koude weer van de afgelopen weken is het berkenpollenseizoen relatief traag op gang..


Lees verder 17 april 2008   16 jaar oud
Heermoes - sporenaar

Lang vervlogen tijden lijken deze dagen te herleven. In miniatuur wel te verstaan. Wie er oog voor heeft ziet de paardenstaartenwouden uit het Carboon nu in het klein terug langs de weg. ..


Lees verder 14 april 2008   16 jaar oud
Bosanemoon bloei, Foto Arnold van Vliet

De normale decembertemperaturen in combinatie met de warme januari en februari en de normale maart hebben ervoor gezorgd dat de bosanemoon dit jaar zeer vroeg en twee keer zo lang als normaal in bloei heeft gestaan...


Lees verder 14 april 2008   16 jaar oud
Klein hoefblad bloei, uitsnede

Opmerkelijk bij hoefblad is dat eerst de bloemhoofdjes uit de grond komt en pas later de bladen verschijnen. Later in het seizoen is alleen het blad nog maar zichtbaar, maar nu is het de tijd om bloem en blad gelijktijdig te zien...


Lees verder 13 april 2008   16 jaar oud
Deens lepelblad lang wegkant
foto Wout van der Slikke

Wie deze dagen veel op de snelweg zit, ziet langs de wegkant een wit lint van bloemen. Het gaat om Deens lepelblad, een zogenaamde pekeladventief. Geven we op een kaartje weer waar de soort in ons land is waargenomen, dan zien we..


Lees verder 9 april 2008   16 jaar oud
Witte dovenetel, fotograaf Arnold van Vliet

Dovenetels worden vaak verward met brandnetels. Zoals de naam echter al aangeeft prikken de dovenetels niet en kun je ze gerust aanraken. Er zijn verschillende soorten dovenetels waaronder de witte, paarse en de gele. Ze zijn..


Lees verder 8 april 2008   16 jaar oud
Berk (ruwe) - Bloei (foto: Natuurkalender Handleiding)

Op 30 maart telden de pollentelstations in Leiden en Helmond slechts 6 berkenpollen: de hoogste waarden van 2008 tot nu toe. Dit is veel minder dan normaal. Door het koude, natte weer zijn de berkenpollen laat dit jaar. ..


Lees verder 4 april 2008   16 jaar oud

Archief