Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 195 van 205 - 2049 Resultaten

Gele kornoelje bloei, close-up. Foto Paul Busselen Katholieke Universiteit Leuven

De gele kornoelje is een vroeg bloeiende struik. Dit jaar bloeide de gele kornoelje op 3 maart (zie Figuur 1). Dit is 33 dagen later dan het extreem vroege 2008. Vorig jaar bloeide hij namelijk al op 29 januari. In vergelijking..


Lees verder 23 maart 2009   16 jaar oud
Hazelaar, mannelijke bloeiwijzen. Fotograaf onbekend. GNU-licentie

De hazelaar is bijna uitgebloeid. De afgelopen week nam het aantal hazelaarpollen in de lucht sterk af. De komende twee weken wordt er naar verwachting elke dag nog een aantal pollen geteld, daarna zit het er voor dit jaar al weer..


Lees verder 22 maart 2009   16 jaar oud
Bloeiende vroegeling

Van bolgewassen verwacht je een vroege bloei in het voorjaar, maar er zijn ook vroegbloeiende eenjarige soorten. Vroegeling is zo’n plant die dat lukt...


Lees verder 19 maart 2009   16 jaar oud
Bosanemoon
Foto: Wout van der Slikke

Elk voorjaar bedekken bosanemonen in sommige loofbossen de bodem met een wit bloemtapijt. De afgelopen dagen zijn weer steeds meer bosanemonen in bloei gekomen. Nog even en de duizenden bloeiende exemplaren staan weer massaal in..


Lees verder 16 maart 2009   16 jaar oud
speenkruid close up, wikipedia, Creative Commons Attribution 2.5 License

De bloei van speenkruid begint nu goed op gang te komen. Sinds begin maart geven steeds meer mensen hun eerste bloeiwaarneming van dit gele bloemetje door op www.natuurkalender.nl. Vorig jaar werden de meeste eerste..


Lees verder 13 maart 2009   16 jaar oud
Lenteklokje. Fotograaf: C.A.J. Kreutz

Sneeuwklokjes kent iedereeen. Dat onze flora ook een lenteklokje en een zomerklokje rijk is, zal minder bekend zijn. Ze zijn dan ook veel minder talrijk in ons land. Wie ze bloeiend wil zien kan voor het lenteklokje nu al op stap...


Lees verder 11 maart 2009   16 jaar oud
Klein hoefblad
Foto Wout van der Slikke

Het aantal voorjaarsboden neemt gestaag toe. De natuur is laat dit jaar, maar de lente komt er nu toch echt aan. Bolgewassen als sneeuwklokjes en krokussen kwamen in februari in bloei, nu volgt ook Klein hoefblad. Ook deze soort,..


Lees verder 10 maart 2009   16 jaar oud
Koolzaadportret
Sheila Luijten

De combinatie van koolzaad en mobiliteit klinkt ons niet onbekend in de oren. De geelbloeiende kruisbloemige is de laatste jaren vooral bekend uit discussies over biodiesel. In plaats van ‘rijden op’ kun je dit voorjaar ook..


Lees verder 8 maart 2009   16 jaar oud
Bloei zwarte els. Foto Paul Busselen

Het bloeiseizoen van de zwarte els is begonnen. Afgelopen weekend telden de pollentelstations in Leiden en Helmond veel elzenpollen. Hooikoortspatiënten die gevoelig zijn voor elzenpollen hebben dit ongetwijfeld gemerkt. Elzen..


Lees verder 5 maart 2009   16 jaar oud
Gele kornoelje
Foto: Wout van der Slikke

We hoorden het in vroege vogels en lazen het in eerdere natuurberichten: de natuur is laat dit jaar. Zeker in vergelijking met het vroeg voorjaar van 2008. Vandaar dat we nu begin maart nog volop kunnen genieten van de beginnende..


Lees verder 3 maart 2009   16 jaar oud

Archief