Natuurberichten
Categorie: Planten
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 182 van 197 - 1966 Resultaten
Volgens de voorspelmodule van De Natuurkalender komt het zeepkruid komende week massaal in bloei. De eerste waarnemingen zijn nu al binnen. Zeepkruid is een echte zomerbloeier; normaalgesproken bloeit hij van juli tot september. ..
De eerste waarnemingen van kiemplantjes van de hooikoortsplant ambrosia zijn weer binnengekomen op www.natuurkalender.nl. Sinds de herfst van 2006 is er jaarlijks aandacht voor de toename van ambrosia in Nederland. Het aantal..
Afgelopen week onderzochten vrijwilligers van FLORON de omgeving van Weert. Alle plantensoorten die ze in hun onderzoeksgebied tegenkwamen werden genoteerd. Deze streek was vroeger floristisch zeer rijk, maar vorige eeuw ging veel..
In het Kienveen, een gedeelte van het landgoed Velhorst (Gelderland), werpt het beheer van Natuurmonumenten zijn vruchten af. Het vleesetende plantje vetblad groeit daar in steeds grotere getale...
De klimopbremraap is aan zijn nieuwe bovengrondse seizoen begonnen. Vanaf begin juni tot in september vormt de klimopbremraap zijn markante bloeistengels. ..
Het hooibeheer van Natuurmonumenten op landgoed Oosterheide (Noord-Brabant) werpt zijn vruchten af. Waar vorig jaar slechts één orchidee zich liet zien, vond boswachter John Sips dit jaar maar liefst vijftien rietorchissen. Deze..
Rietorchis is een van de algemenere soorten wilde orchideeën in ons land. Deze prachtige soort staat nu volop in bloei en is met zijn grote paarse bloemen haast niet te missen. Helaas blijkt dat geen garantie om aan maaimachine of..
Boterbloemen kent iedereen. Al wekenlang kleuren ze veel weilanden, bermen en dijken geel. Dat er verschillende soorten boterbloemen zijn, is minder bekend. De akkerboterbloem is misschien wel de minst bekende boterbloem van..
De gewone dopheide begint te bloeien. Dopheide bloeit vooral in de eerste helft van de zomer. Tegen de tijd dat de struikheide in augustus flink in bloei staat, is dopheide over het hoogtepunt van de bloei heen, al zijn tot ver in..
Vorig jaar ontdekte de Werkgroep Europese Orchideeën (WEO) de eerste steenrode orchis in Nederland. Tot die tijd werd gedacht dat deze plant alleen op de Britse eilanden voorkwam. Na een oproep op het forum van WEO blijkt de plant..