Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 18 van 197 - 1966 Resultaten

Grasklokje

‘In het voorjaar sta ik nog onopvallend tussen het andere opkomende groen, maar vanaf juni pronk ik trots met mijn blauwe bloem. Tot ver in het seizoen sier ik bermen, onbemeste graslanden en lichte bossen,' was de tekst voor..


Lees verder 8 oktober 2023   1 jaar oud

In het Amazonewoud liggen duizenden restanten van oude beschavingen verborgen. Deze verborgen structuren, ook wel geogliefen genoemd, geven veel prijs over de geschiedenis van de Amazone. In Science verscheen afgelopen donderdag..


Lees verder 7 oktober 2023   1 jaar oud
Madeliefje

Vier maanden geleden werd onthuld dat het madeliefje tot nationale bloem is verkozen. Het leverde een hele reeks reacties op. Na die eerste storm van aandacht werd het stiller, maar het madeliefje is zeker niet vergeten...


Lees verder 30 september 2023   1 jaar oud
Naturalis-onderzoeker Aafke Oldenbeuving controleert lijmvallen bij vijgenbomen op de aanwezigheid van vijgenwespen.

Vijgenbomen kunnen niet zonder hun zeer specialistische bestuivers: vijgenwespen. En vijgenwespen kunnen hun eitjes alleen in vijgen leggen. Onderzoek in het tropisch regenwoud van Panama leidde tot een nieuwe kijk op hoe deze..


Lees verder 30 september 2023   1 jaar oud
klokjesgentiaan lead 2

Veertig inheemse planten dongen dit voorjaar mee naar de titel ‘Nationale Bloem’. Het madeliefje won, maar de 39 anderen zijn stuk voor stuk ook planten met een verhaal. Kandidaat klokjesgentiaan was dit jaar een beetje een..


Lees verder 24 september 2023   1 jaar oud
Wilde kardinaalsmuts

Met de felgekleurde vruchten is de Wilde kardinaalsmuts een ware snackbar voor vogels en insecten. Het is een bijzondere en veelzijdige struik. Ondanks zijn opvallende kleuren in het najaar wordt hij de rest van het jaar vaak over..


Lees verder 19 september 2023   1 jaar oud
Parnassia

Veertig inheemse planten dongen dit voorjaar mee naar de titel ‘Nationale Bloem’. Het madeliefje won, maar de 39 anderen zijn stuk voor stuk ook planten met een verhaal. Parnassia, een van de kandidaten, is een wonderschone plant...


Lees verder 17 september 2023   1 jaar oud
Alsemambrosia, Morschpoort Leiden

Voer jij de vogels in je tuin? Let dan extra op Alsemambrosia. Deze hooikoortsplant komt in steeds meer particuliere tuinen voor en leidt tot een verlenging van het hooikoortsseizoen. Voor hooikoortspatiënten is dat dramatisch...


Lees verder 12 september 2023   1 jaar oud
gewoon sterschoteltje - primair

Korstmossen hebben vaak kleine proporties. Ze zijn soms nog geen millimeter groot en lastig op te merken. Dankzij hun kleine formaat zijn korstmossen vaak aangepast aan hele specifieke omstandigheden, zoals twijgjes, boomspleten..


Lees verder 11 september 2023   1 jaar oud
Dagpauwoog

Hebben natuurbeschermers wel voldoende historisch besef? En hoe kan een betere kennis van de eigen geschiedenis en veranderingen in de natuur natuurbeschermers helpen om effectiever te opereren? Hierover gaat het symposium van de..


Lees verder 10 september 2023   1 jaar oud

Archief