Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 151 van 197 - 1966 Resultaten

Klimopbloemen met vlieg

De verwachtingsmodellen van De Natuurkalender geven aan dat rond deze tijd de eerste klimopplanten in bloei komen. De komende weken zoemt het rondom klimop van de insecten...


Lees verder 8 augustus 2011   13 jaar oud
Ambrosia Bloei

Alsemambrosia is de meest voorkomende Ambrosiasoort in Nederland. Het is een soort die pas laat in de zomer in bloei komt. Ter bestrijding van deze ‘hooikoortsplant’ werd door de nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit afgelopen week..


Lees verder 7 augustus 2011   13 jaar oud
Ambrosia Wageningen 04-09-09 kleine versie

Uit een nieuwe analyse van ambrosiawaarnemingen blijkt dat Ambrosia een opmars maakt in ons land. Voor een effectieve bestrijding van de hooikoortsplant Ambrosia in Nederland is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen, van..


Lees verder 3 augustus 2011   13 jaar oud
Watercrassula

Wie de inheemse flora goed kent zal eventuele nieuwkomers onder de planten snel onderscheiden. De vele plantenkenners die als vrijwilliger voor FLORON in ons land actief zijn, spelen daarom een belangrijke rol in de signalering..


Lees verder 31 juli 2011   13 jaar oud
Strandduizendguldenkruid Goeree Overflakee

Op de Slikken van Flakkee profiteert pioniersplant strandduizendguldenkruid van in onbruik geraakte stierenkuilen. De kuilen worden gemaakt door Heckrundstieren die elkaar imponeren door grond over hun lichaam te gooien en door..


Lees verder 31 juli 2011   13 jaar oud
Karthuizeranjer Kempenbroek

In het Kempen~Broek bij Stramproy zijn half juli bloeiende Karthuizeranjers gevonden. Een bijzonderheid, want deze plant komt bijna nergens in Nederland nog voor. Wordt het een blijvertje of is het een vakantieganger...


Lees verder 30 juli 2011   13 jaar oud
Bessen gewone vlier, Paul Busselen, K.U. Leuven - Campus Kortrijk, http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/

De allereerste rijpe vlierbessen zijn weer gemeld. De verwachting is dat de eerste vlierbessen in heel Nederland gemiddeld rond half augustus rijp zullen zijn. Dat is zo’n drie weken eerder dan vroeger, maar vergelijkbaar met de..


Lees verder 29 juli 2011   13 jaar oud
Waterlepeltje

Op diverse plekken in het Needse Achterveld in de Achterhoek zijn oude plantensoorten teruggevonden die waren verdwenen. Soorten als dop- en struikheide zijn weer terug, maar ook soorten als klokjesgentiaan, dwergvlas en..


Lees verder 27 juli 2011   13 jaar oud
Welriekende ganzenvoet

Het rivierengebied bij Nijmegen werd de afgelopen weken overspoeld met wandelaars. Meer dan 80.000 voeten marcheerden langs de Waal. Inmiddels is de rust weergekeerd. Wie nu langs de Waal loopt treft er vooral ganzenvoeten. Zowel..


Lees verder 25 juli 2011   13 jaar oud
Bruinrode wespenorchis

Enkele weken geleden werden in Zuid-Limburg enkele exemplaren van de Bruinrode wespenorchis aangetroffen. Er was al een paar jaar geen melding meer gedaan van deze soort...


Lees verder 21 juli 2011   13 jaar oud

Archief