Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 144 van 197 - 1966 Resultaten

Bruinrode wespenorchis

Recent werd geconstateerd dat de enige populatie van de Bruinrode wespenorchis in Nederland is vernield door grondverzet. De vernieling was van dusdanige aard dat de soort als verloren wordt beschouwd en daarmee op het randje van..


Lees verder 17 april 2012   12 jaar oud
Parelvederkruid

Verschillende vijverplanten die nog steeds worden verkocht zijn zogenaamde 'invasieve exoten'. Die kunnen in een mum van tijd de vijver vullen en licht en zuurstof wegnemen van andere planten of dieren. Nog erger wordt het als..


Lees verder 17 april 2012   12 jaar oud
Eenstijlige meidoorn, bloem,  K.U.Leuven Campus Kortrijk http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/

Na de zeer warme maart lag de ontwikkeling van planten gemiddeld twee tot drie weken voor op normaal. De koude start van april zorgt er voor dat de voorsprong geleidelijk terugloopt. Eind april en begin mei liggen we naar..


Lees verder 15 april 2012   12 jaar oud
berk_bloei_AJH_van_vliet

De Pollenplanner geeft aan dat in het zuidelijke deel van Nederland de berkenbomen volop kunnen bloeien, maar door de huidige frisse temperatuur en het regenachtige weer worden nog niet echt hoge pollenconcentraties in de lucht..


Lees verder 13 april 2012   12 jaar oud
rood dooiermos

Al vele jaren stelt de wetenschap zich de vraag of leven is op Mars. In een poging om eindelijk uit deze impasse te geraken, stelden onderzoekers verscheidene korstmossen bloot aan ruimtelijke omstandigheden en gingen ze hun..


Lees verder 2 april 2012   12 jaar oud
Rhododedron

Op& Rhododendronstruiken op twee plaatsen in Nederland is een nieuw soort korstmos ontdekt. De soort wordt binnenkort beschreven in het wetenschappelijke tijdschrift The Lichenologist en draagt de naam Fellhaneropsis rhododendri...


Lees verder 29 maart 2012   12 jaar oud
dotterbloem - close up

De zeer hoge temperaturen van de afgelopen dagen zorgen ervoor dat planten die nu in bloei komen, zoals dotterbloem, bosanemoon en maarts viooltje, zo’n twee weken eerder in bloei komen dan normaal. De vertraging die opgelopen is..


Lees verder 25 maart 2012   12 jaar oud
Sphagnum riparium

De Vlaamse Werkgroep voor Bryologie en Lichenologie doet regelmatig uitstappen naar natuurgebieden om er de mossen- en korstmossendiversiteit in kaart te brengen. Tijdens zo’n excursie in het natuurgebied Landschap De Liereman..


Lees verder 23 maart 2012   12 jaar oud
Verweachting van start bloei berken gemaakt op 6 maart 2012 voor 31 maart 2012

De hoge temperaturen van de afgelopen dagen hebben er toe geleid dat door het hele land de zwarte elzen volop in bloei zijn gekomen. Hiermee loopt de pollenconcentratie flink op. Ook de gemiddelde maximale klachtenscore van..


Lees verder 7 maart 2012   12 jaar oud
Koningsvaren

Kent u onze grootste varen al? Hij luistert naar de naam Koningsvaren en floreert met een bloeiwijze die doet denken aan de skyline van een grote stad. Deze majestueuze topper van formaat is, afgezien van onze kempen, een heel..


Lees verder 2 maart 2012   12 jaar oud

Archief