Zeesterren - eenmalig gebruik

Natuurjournaal 29 december 2024

Nature Today
29-DEC-2024 - Tienduizenden zeesterren op het strand en weet jij wat zeemeerminnentasjes zijn?

Op de Nederlandse stranden kan je nu tienduizenden zeesterren vinden. Door de harde wind zijn ze de afgelopen dagen massaal aangespoeld. Hun zuignappen zijn bij stevige stroming niet sterk genoeg om zichzelf vast te kunnen houden aan de zeebodem. Zolang ze nog leven, kunnen ze bij hoog water nog terug de zee in, maar als dat te lang duurt, drogen ze uit en gaan ze dood. Ze dienen dan alleen nog als voedsel voor (zee)vogels. Het is niet uitzonderlijk dat zeesterren in grote aantallen aanspoelen. Vooral als de wind langere tijd vanuit een bepaalde richting komt en het heel hard waait, spoelen ze aan.

De eikapsels van de gevlekte rog spoelen regelmatig aan op de Nederlandse stranden

De afgelopen dagen werden er veel eikapsels van de gevlekte rog waargenomen op het strand. De gevlekte rog is een van de algemeenste van tien soorten roggen die in de Noordzee voorkomen. De lege eikapsels van deze rog spoelen regelmatig aan op onze kusten. De eikapsels van vrijwel alle roggen zijn donker en rechthoekig, met vier stekels aan de uiteinden. Het eikapsel van de gevlekte rog is zo’n drie tot vijf centimeter breed en zes tot acht centimeter lang. Ze lijken op eikapsels van de golfrog, maar zijn iets kleiner. De eieren zijn tussen april en juli gelegd. Na ongeveer zes maanden komen de jongen uit het ei. De lege eikapsels blijven drijven en spoelen regelmatig aan op de kust. Deze lege kapsels worden ook wel zeemeerminnentasjes genoemd.

Nature Today Masterclass

Heb je ook zo’n behoefte aan een positief natuurgeluid en concrete acties voor meer natuur? Doe mee aan de online Nature Today Masterclass. Twaalf weken lang wekelijks korte sessies van toonaangevende sprekers zoals Arnold van Vliet en Jelle de Jong. De masterclass geeft je inspiratie, kennis en concrete ideeën. En vooral een flinke dosis hoop en moed om bij te dragen aan een duurzame toekomst.

Tekst: Ineke Radstaat, Nature Today
Foto's: Lotte Chen; Wilbert Kerkhof, Waarneming.nl