NDFF, eenmalig gebruik door BIJ12/NDFF

Mijlpaal in zicht voor NDFF: begin 2025 open data

BIJ12, NDFF
24-DEC-2024 - In 2025 zal de transitie van de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF) steeds meer zichtbare resultaten opleveren. Een belangrijke mijlpaal is dat de NDFF open data gaat bieden. Dat betekent dat straks iedereen kosteloos de NDFF kan raadplegen en data kan opvragen.

Het gebruik van open data biedt een aantal voordelen. Zo stimuleert NDFF via open data kennis en begrip van lokale natuur, omdat iedereen de data kan inzien. Daarnaast kan iedereen controleren of de eigen waarnemingen goed in de NDFF staan, en kunnen burgers zorgen dat lokale natuurwaarden in beeld zijn én worden gebruikt in natuurbeleid en -beheer.

De NDFF heeft nu een speciale nieuwsbrief uitgebracht met daarin een demovideo over de Flora & Fauna Verkenner – waarmee je de open data van de NDFF kunt inzien – die begin 2025 wordt gelanceerd.

Open data in de praktijk

Het opengaan van de NDFF gebeurt heel zorgvuldig, want de data zijn van verschillende eigenaren (de bronhouders) en kan gevoelige informatie bevatten. Om te zorgen dat iedereen met een gerust hart zijn of haar data blijft delen, is het NDFF Opendatabeleid (pdf: 723 KB) opgesteld. In dit beleid staat onder meer beschreven hoe we met de data omgaan, welke data niet tot in detail openbaar mogen worden en hoe we misbruik gaan voorkomen.

Voor sommige dier- en plantensoorten geldt dat het openbaar maken van gedetailleerde gegevens in de NDFF bedreigend kan zijn voor het voortbestaan van deze soort. Voor deze soorten geldt dat ze vervaagd worden weergegeven in de NDFF. Op deze manier worden verstoring en beschadiging van kwetsbare soorten en hun leefgebied voorkomen.

Datakwaliteit en validatieproces

De NDFF besteedt veel aandacht aan datakwaliteit en dataprocessen. Het komende jaar werken we aan drie hoofdlijnen:

  1. Het ondersteunen van bronhouders en dataleveranciers om datasets vollediger en van hoogwaardige kwaliteit aan te leveren. De prioriteit gaat uit naar inventarisaties van beleidsrelevante soorten, zoals vleermuisinventarisaties en gegevens vanuit Subsidiestelsel Natuur en Landschap.
  2. Het versterken van de automatische validatie in het validatieproces. Daarmee worden ook de belangrijkste opvallende zaken in juistheid en volledigheid meegenomen. Denk aan het signaleren en repareren van afwijkende locaties en ontbrekende inventarisatieprotocollen.
  3. Het actualiseren en verbeteren van alle validatieprocedures. Daarmee zet de NDFF met haar netwerk stappen om gegevens goed, uniform én snel gevalideerd beschikbaar te stellen. Dit werk omvat bijvoorbeeld het terugleggen van bevindingen bij dataleveranciers en het bijwerken van richtlijnen voor validatoren.

Verankering NDFF in de Omgevingswet

Ook wordt er gewerkt aan een nieuwe governance voor de NDFF, waarmee het op termijn mogelijk wordt gemaakt om de NDFF te verankeren in de Omgevingswet. Dat is belangrijk om de toekomst van de NDFF zeker te stellen. Met de verankering in de Omgevingswet wordt de NDFF namelijk het natuurregister waar overheden hun natuurdata mee gaan delen. Daarmee wordt ook de financiering vanuit het rijk en provincies geregeld.

Omdat de wettelijke verankering nog niet rond is, kan de openstelling naar open data begin 2025 alleen plaatsvinden onder twee voorwaarden. De eerste is dat het ministerie van LVVN en de provincies een tijdelijke bestuursovereenkomst tekenen. Daarmee garanderen ze dat de wettelijke verankering van de NDFF er echt komt én dat dit niet te lang gaat duren (eind 2025, begin 2026). De tweede voorwaarde is de afspraak dat provincies en het ministerie van LVVN het opendatabeleid van de NDFF als kader gaan gebruiken bij het verstrekken van natuurdata.

Ontwikkelplanning IT

Eén van de sporen van de transitie is een complete renovatie van de bestaande NDFF-applicaties. Daarbij is steeds de uitdaging: hoe maken we mooie en nieuwe producten, die naadloos aansluiten op de bestaande systemen in de databank? Het afgelopen jaar is er hard gewerkt aan nieuwe software voor de gehele NDFF. De Flora & Fauna Verkenner die begin 2025 gelanceerd wordt, is een grote mijlpaal. In de loop van 2025 wordt het validatieportaal vernieuwd en Mijn NDFF ingevoerd, de omgeving waarin accounts gekoppeld worden, toegang verkregen wordt tot de validatiemodule en geautoriseerde toegang wordt beheerd. In 2026 en 2027 worden het invoerproces verbeterd en een vervanger voor het Uitvoerportaal gerealiseerd.

Meer informatie

Tekst: BIJ12 en Nationale Databank Flora en Fauna
Foto: Nationale Databank Flora en Fauna