Gouden Leeuwerik voor akkerbouwers Brord Sloot en Patricia van Haaren uit Herwen
Vogelbescherming NederlandDe prijs, die voor de derde keer werd overhandigd, erkent de uitzonderlijke inzet van de akkerbouwers voor het bevorderen van akkervogelbescherming en biodiversiteit.
Filosofie en duurzaamheid op een bedrijf
Het juryoordeel was lovend: “Er zijn in Nederland maar weinig bedrijven waar een filosofie over duurzame landbouw zo concreet en succesvol wordt vertaald naar biodiversiteitswinst. Er is veel waardering voor het diverse karakter van het bedrijf, de aandacht voor biodiversiteit in de bedrijfsvoering en de verbinding met lokale ondernemers. Met de drang om kennis te vergaren en te verspreiden inspireren Sloot en Van Haaren velen en dragen zij bij aan het behoud van (akker)vogels in Nederland,” geeft de jury aan. “Het herstel van de veldleeuwerik is een belangrijke stap in het bevorderen van de biodiversiteit op het platteland. Middels de samenwerking met Collectief Rivierenland hebben we een Biodivers Akker Mozaïek (BAM) aangelegd. Zo kunnen we niet alleen de veldleeuwerik, maar ook andere akkervogels de ruimte geven die zij nodig hebben om te overleven,” aldus Brord.
Een blijvende impact
Sloot en Van Haaren zijn eerder dit jaar genomineerd voor de Gouden Leeuwerik. Begin november kwam het verdrietige bericht dat Patricia Van Haaren is overleden na een lange strijd tegen een ongeneeslijke ziekte. Desondanks bleef ze zich onvermoeibaar inzetten voor natuurbehoud en duurzame landbouw. De prijs wordt daarom nadrukkelijk ook postuum aan haar uitgereikt.
De passie van het duo voor het herstel van biodiversiteit op het platteland leidde tot een veelheid aan natuurmaatregelen op het bedrijf. Ze legden struweelhagen aan, combineerden agroforestry met vleesvee, plantten diverse fruit- en notensoorten en deden mee aan een pilot voor Biodivers Akker Mozaïek (BAM-akker). Dat is een vorm van strokenteelt waarin productiegewassen worden gecombineerd met rustgewassen, kruidenranden en stoppels. Ook hebben ze een akkerrand getransformeerd, zodat er nu patrijzen huizen. Afgelopen seizoen waren er ook diverse paren grasmus en roodborsttapuit aanwezig. Aan de westzijde van hun bedrijf bevindt zich een dassenburcht, en er is een poel gegraven, die ook een belangrijke locatie is geworden voor libellen en juffers. Sloot, die jarenlang voorzitter was van de Vereniging Streekbeheer Rijnstromen, zet zich ook buiten het bedrijf op veel vlakken in voor natuurbehoud.
”Wij hebben veel bewondering voor wat Brord en Patricia hebben bereikt. Ondanks tegenslagen heeft het hun er niet van weerhouden om het bedrijf meer natuurinclusief en toekomstbestendig te maken. Zij verdienen absoluut de Gouden Leeuwerik voor hun tomeloze inzet voor onder andere landschap, natuur, duurzaamheid en in het bijzonder de veldleeuwerik,’’ zegt Karsten Schipperheijn, directeur Vogelbescherming Nederland.
Jury
De jury van de Gouden Leeuwerik bestond dit jaar uit Hans Westerlaken (Ledenraad Vogelbescherming), Marijke Klever (voorzitter BoerenNatuur), Celine Roodhart (veldecoloog Roodhart Veldwerk) en Otto Willem Eleveld (winnaar Gouden Leeuwerik 2023).
Over de Gouden Leeuwerik
De Gouden Leeuwerik is een prijs die door Vogelbescherming Nederland in het leven is geroepen om waardering uit te spreken voor akkerbouwers die de natuur – en akkervogels in het bijzonder – een plek geven op hun bedrijf. Boerenlandvogels zoals de grutto, de patrijs en de veldleeuwerik horen bij Nederland. Toch gaat het slecht met veel van deze vogels en dreigen ze op veel plekken zelfs te verdwijnen. Daarom wil Vogelbescherming Nederland deze soorten beschermen en extra aandacht besteden aan gebieden waar ze nog voorkomen. We doen dit graag samen met boeren die op een natuurinclusieve manier hun gewassen telen. Waar naast voedselproductie ook ruimte is voor vogels, insecten, zoogdieren en andere soorten. De prijs bestaat uit een geldbedrag van vijfduizend euro en een bronzen wisseltrofee van de veldleeuwerik.
Tekst: Vogelbescherming Nederland
Foto: Fred van Diem