Schieraal

Gebruik onderwatercamera en AI: is het een schieraal?

Wageningen Marine Research
23-OKT-2024 - Wist je dat schieralen van uiterlijk veranderen als ze zich voorbereiden op hun lange reis van zoet water naar de oceaan? Hun huid verandert van kleur en de ogen worden groter met een blauwe gloed. Om deze ‘puberende’ schieralen te onderscheiden van de rode aal, die in zoet water en langs de kust opgroeit, doen WUR-onderzoekers een studie naar het gebruik van onderwatercamera’s en AI.

Een volledig verkleurde aal in de opgroeifase wordt rode aal genoemd. Dit zijn de dieren die de meeste mensen (her)kennen als aal of paling. Het is eigenlijk het opgroeistadium van de aal op het continent en in de kustwateren. Daarna, wanneer de aal de ‘puberale’ fase bereikt en zijn tocht naar zee begint, wordt hij schieraal genoemd.

Monitoring maakt aantallen schieraal zichtbaar

Onderzoekers van WUR monitoren de trends in de populaties van rode aal en schieraal in verschillende Nederlandse wateren. Dit gebeurt in het kader van de verplichtingen uit de Aalverordening, aangezien deze soort de afgelopen decennia sterk in aantal is afgenomen. Omdat rode aal vaak in hetzelfde gebied opgroeit waar het gevangen wordt, terwijl schieraal migreert en de herkomst daardoor onzeker is, is het belangrijk een onderscheid te maken tussen beide levensfasen.

Ooggrootte en lichaamslengte

Met het teruglopende aantal beroepsvissers die alen mogen vangen met fuiken, staat de traditionele monitoring onder druk. Om deze kwetsbare methode te versterken, voeren Jacco van Rijssel en Jorn School, onderzoekers van Wageningen Marine Research, samen met Martin Kroes en Jeffrey Brugman van KBTS, in opdracht van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid  en Natuur (LVVN) een beleidsondersteunend onderzoek uit. Ze richten zich op een vernieuwend alternatief: automatische beeldherkenning met een onderwatercamera, die de ooggrootte en lichaamslengte van de aal kan meten.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Gebruik onderwatercamera en AI: is het een schieraal? (Bron: Wageningen Marine Research)

Hoewel de technologie al alen kan herkennen, ligt de echte uitdaging in het verfijnen van het algoritme. “Dit moet ‘puberende’ schieralen via artificial intelligence kunnen onderscheiden van de in zoet water en langs de kust opgroeiende rode aal. Dit onderscheid is cruciaal voor de monitoring van schieralen op hun tocht naar de Sargassozee”, vertelt Jorn.

Honderden alen helpen AI schieralen te herkennen

Eerst wordt het levensstadium van gevangen alen (rode aal of schieraal) bepaald op basis van ooggrootte en lichaamslengte. Vervolgens laten ze alleen rode alen of schieralen zwemmen door een cameraopstelling met bewegingssensor in een groot bassin, uitgerust met een fuik om de functionaliteit in open fuiken te testen. Door honderden alen te laten zwemmen, hebben de onderzoekers veel beeldmateriaal verzameld om het algoritme te trainen in het onderscheid. Deze kennis stelt de AI uiteindelijk in staat om zelfstandig het verschil te herkennen.

De volgende spannende stap? Het testen van deze cameraopstelling op een echte uittreklocatie. Een spannende doorbraak voor de toekomst van aalmonitoring!

Tekst: Cecile Leuverink, Wageningen Marine Research
Film: Wageningen Marine Research
Foto: Shutterstock