Hermelijn

Doe mee met het Jaar van de hermelijn!

Zoogdiervereniging
26-SEP-2024 - De herfst klopt op de deur en dat betekent dat het Jaar van de hermelijn er voor driekwart op zit. De vrijwilligers van de Werkgroep Kleine Marterachtigen hebben al veel gedaan, maar willen graag nog meer bereiken. Tijd voor een update: Wat is er gaande en wat staat er nog op de planning?

Ieder jaar kunnen de werkgroepen van de Zoogdiervereniging een zoogdier van het jaar aandragen. De Werkgroep Kleine Marterachtigen stelde voor om 2024 uit te roepen tot het Jaar van de hermelijn. De hermelijn wordt steeds minder gezien in Nederland en ook in onze buurlanden lijkt het slecht te gaan met de soort. Een goede reden om extra aandacht te genereren voor dit oer-Hollandse roofdier.

Over de hermelijn

Logo Jaar van de hermelijnDe hermelijn is een klein, dapper roofdier dat al rondliep in deze contreien lang voordat Nederland bestond. De hermelijn maakt onderdeel uit van de familie ‘marterachtigen’. Marterachtigen komen voor in verschillende gebieden, waaronder weilanden, kleinschalig cultuurlandschap, langs stromend water en in beboste gebieden. De hermelijn verblijft graag in nattere gebieden waar hun favoriete prooi te vinden is, namelijk de woelrat. Als de woelrat niet talrijk genoeg is, staan er muizen en konijnen op het menu. Het dier is een luchtacrobaat: met veel hoge sprongen schiet hij vaak alle kanten op om zijn prooi te verwarren. En als het op het vangen van prooien aankomt, is de hermelijn ontzettend dapper. Er zijn zelfs waarnemingen van hermelijnen die achter een volwassen haas aan gaan.

Hoe het Jaar van de hermelijn van start ging

Het Jaar van de hermelijn ging sterk van start door de ontdekking van een hermelijn bij het Zuid-Hollandse natuurgebied Polder den Hoek. Journalisten en natuurliefhebbers doken bovenop het verhaal en wilden aandacht besteden aan de soort. Je kunt wel stellen dat het lot van dit ene beestje zorgde voor een kickstart van het jaar van zijn soort.

Vervolgens kwamen er aanvragen voor lezingen binnen, mocht de Werkgroep Kleine Marterachtigen (WKM) het Rie de Boois fonds in ontvangst nemen van de Zoogdiervereniging, en kwam onze merchandise in de verkoop. Verder organiseerde de WKM een nationale vrijwilligersdag. Hieruit ontstonden drie werkgroepen: communicatie, onderzoek en habitatverbetering. De werkgroep communicatie is opgericht voor de sociale media, het geven van lezingen en andere publieksactiviteiten. De werkgroep onderzoek richt zich op onderzoek naar het huidige verspreidingsgebied van de hermelijn. Als laatste is de werkgroep habitatverbetering aan de slag gegaan met herstelprojecten om betere verbindingen aan te leggen tussen gebieden zodat de hermelijn beter kan bewegen door het landschap.

Diverse acties voor de hermelijn

Een groep kinderen krijgt uitleg over het gebruik van een wildcameraDe werkgroepen werken hard om met hun acties en activiteiten de juiste doelgroepen te bereiken. Zo vindt er op 13 oktober een familievelddag plaats bij Landgoed Haarzuilens. Op deze dag kunnen jongeren kennismaken met de hermelijn door te leren werken met wildcamera’s en te speuren naar het kleine roofdier.

De groep habitatverbetering is druk bezig om een gebied in gemeente Rijswijk beter in te richten voor de hermelijn en andere kleine marters. Hier werken de vrijwilligers aan een inrichtingsplan en het verzamelen van fondsen. In het najaar worden deze plannen gerealiseerd.

Naast meer bekendheid over de soort bij het grote publiek en het geschikter maken van habitat, is ook onderzoek erg belangrijk. De werkgroep onderzoek houdt zich bezig met het verzamelen van data over het verspreidingsgebied van de hermelijn. Dit doen ze door te kijken waar hermelijnpopulaties zijn vastgesteld, om vervolgens te onderzoeken of deze zich hebben uitbereid naar omliggende natuurgebieden.

Naast deze activiteiten staan er online webinars over de soort op de planning en zijn er nog veel initiatieven van andere organisaties, zoals een tentoonstelling en lezingen.

Doe je met ons mee?

De Werkgroep Kleine Marterachtigen zoekt dringend versterking om alle activiteiten te kunnen uitvoeren. Lijkt het jou leuk om te helpen met het inrichten van een gebied, een groep kinderen te helpen met het plaatsen van een wildcamera of vind je het zelf doen van onderzoek naar de hermelijn super gaaf? Meld je dan aan als vrijwilliger! Alle hulp is welkom, of je nu een ervaren ecoloog bent of gewoon natuurliefhebber, voor één dag beschikbaar bent of voor langere periodes. Meld je aan door te mailen naar: wkm@zoogdiervereniging.nl.

Tekst: Emily Mensink, Werkgroep Kleine Marterachtigen
Foto’s: Mario Vermeer; Emily Mensink; Werkgroep Kleine Marterachtigen