Scholeksters op dakrand

Vogelbescherming en Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam willen biodiversiteit in de stad bevorderen

Vogelbescherming Nederland
3-SEP-2024 - De elfde editie van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam leidt dit jaar langs verschillende groene plekken door Rotterdam. Het thema van deze editie is ’Nature of Hope’. Het gaat over de manieren waarop architectuur een bijdrage levert aan het herstellen van ecologisch evenwicht, door biodiversiteit en natuur als uitgangspunt voor ontwerpen te nemen.

Vogelbescherming Nederland draagt dit jaar bij aan de programmering. “Binnen de bebouwde kom liggen veel kansen voor natuur en biodiversiteit. Ontwerpen met oog voor natuur creëert meerwaarde voor de verschillende bewoners van de stad, voor zowel mensen als dieren”, aldus Merel Roks van Vogelbescherming Nederland.

Reiger in het Essenburgpark

De Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) ging van start op 29 juni en duurt tot 13 oktober. Het omvat een tentoonstelling in het Nieuwe Instituut, Botanical Monuments (groene plekken door heel Rotterdam), en een uitgebreid publieksprogramma. Op woensdag 18 september vindt er een gezamenlijke kennissessie plaats van Vogelbescherming en IABR. Samen met professionals uit het werkveld wordt besproken hoe we de natuur kunnen integreren in architectuur, om zo een duurzamere toekomst te creëren voor mens en dier. Tijdens de kennissessie zullen experts uit verschillende disciplines, waaronder (landschaps)architecten, ecologen en natuurbeschermers, de mogelijkheden verkennen om biodiversiteit te bevorderen in de bebouwde omgeving, bio-based bouwen te belichten en kennis te delen om de leefomgeving voor vogels in stedelijke gebieden te verbeteren.

Wandelaar in het Essenburgpark

Daarnaast lanceren Vogelbescherming en IABR samen met Bureau Stadsnatuur op 18 september een Vogelroute, die mensen met behulp van een app zelf kunnen wandelen of fietsen. De route leidt langs interessante – typisch Rotterdamse – vogelplekjes en zorgt daarmee voor een bijzondere natuurbeleving. Nederland is een belangrijk vogelland en speelt een onmisbare rol in hun migratie. Deelnemers krijgen uitleg over hoe vogels de stad en de Rotterdamse architectuur beleven en gebruiken. Wat maakt dat bepaalde plekken voor hen zo interessant zijn, en hoe kunnen wij als mensen bij het esthetisch inrichten van de gebouwde omgeving nog beter rekening houden met hun behoeften?

Roks, medewerker Bescherming bij Vogelbescherming Nederland, licht toe wat het belang is van deze onderwerpen tijdens IABR: “Keuzes voor de vormgeving van de stad kunnen een groot effect hebben op vogels en biodiversiteit. Wanneer we natuurinclusief ontwerpen en inrichten, bouwen we aan een duurzame, gezonde stad die beter in staat is om uitdagingen zoals klimaatverandering het hoofd te bieden.”

Groen in Essenburgpark

Meer informatie

  • De kennissessie op 18 september is in het auditorium van het Nieuwe Instituut (Museumpark 25, 3015 CB Rotterdam). De gesproken taal is Nederlands. Een kaartje kost € 4,- en toegang is inclusief drankje. 
  • De IABR stimuleert ontwerpend onderzoek binnen de disciplines architectuur, landschap en stedenbouw. Om de twee jaar presenteert de IABR een uitgebreid, cultureel publieksprogramma wat de verbeeldingskracht van architectuur viert in het ontwerpen aan humanitaire, ruimtelijke, economische en maatschappelijke gevolgen van een veranderend klimaat.

Tekst: Vogelbescherming Nederland
Foto's: Sabine van der Vooren (via IABR)