Basiscursus planten en dieren herkennen: Zoogdieren en Vissen
SoortenNLZoogdieren
Elze Polman is projectleider bij de Zoogdiervereniging. Ze organiseert evenementen, is onderdeel van het kernteam communicatie en heeft het Kenniscentrum Bever opgezet. In de cursus vertelt ze meer over de verschillende zoogdieren die in Nederland voorkomen. Ze leert je hoe je soorten die op elkaar lijken, bijvoorbeeld de wezel, bunzing en hermelijn, van elkaar kunt onderscheiden. Ook neemt ze je mee in het leven van de otter en de bever en leert ze je wat je kunt doen om verschillende zoogdieren te zien te krijgen.
Reacties van eerdere cursisten: Afgelopen weekend zijn we in de schemering in de tuin gaan zitten om vleermuizen te kijken. Ik denk dat we een dwergvleermuis hebben zien vliegen. Leuk om te zien! We zullen er vaker voor gaan zitten.
Vissen en zoetwaterdieren
Mick Vos verzorgt de les over vissen. Mick weet heel veel van vissen, maar hij weet ook veel van andere dieren die in en rond het water voorkomen. Hij bestudeert ze niet alleen, maar vertelt er ook graag over op excursies of in de filmpjes die op YouTube te vinden zijn op de pagina van RAVON met de namen 'Mick's vlog' en 'In het diepe donderdag'.
Het leven van vissen is voor de meeste mensen verborgen. Dat is een van de redenen waarom Mick het zo'n fascinerende soortgroep vindt. Hij vertelt in zijn les onder andere over de verschillende uiterlijke kenmerken van vissen die je bestudeert wanneer je vissen op naam wilt brengen, en hij vertelt meer over het leven van vissen in plantenrijke wateren en in de delta. Verder leert hij je verschillende leuke manieren om vissen te zien te krijgen en te bestuderen.
Een cursist: Geweldig om in een enkele les kennis te maken met de grote verscheidenheid aan zoetwatervissen van ons land!
De cursus in het kort
Vanaf 12 september tot en met 21 november aanstaande vind je iedere donderdag nieuwe lesvideo’s en huiswerkopdrachten in jouw digitale leeromgeving. Je kunt lessen op elk gewenst moment en in je eigen tempo volgen. Opdrachten lever je in via de digitale leeromgeving door foto’s of documenten te uploaden. Na het volbrengen van voldoende opdrachten sturen we je na de cursus een deelnamecertificaat toe.
Het docententeam bestaat uit experts uit alle hoeken van de Nederlandse natuurwereld: zoogdieren, dieren en wieren van de zee, planten, vissen, reptielen en amfibieën, vlinders en libellen, diersporen, bestuivers, paddenstoelen, vogels, en (korst)mossen.
Lesprogramma
- Introductie en diersporen – Annemarie van Diepenbeek (auteur en dierspoorexpert).
- Vlinders en libellen – Kars Veling (De Vlinderstichting).
- Bestuivers – Johan van ’t Bosch (EIS Kenniscentrum Insecten).
- Planten – Stef van Walsum (FLORON).
- Zoogdieren – Elze Polman (Zoogdiervereniging).
- Vissen en zoetwaterdieren – Mick Vos (RAVON).
- Paddenstoelen – Mark Smeets (NMV).
- Dieren en wieren van de zee – Brendan Oonk (Stichting Anemoon).
- Reptielen en amfibieën – Jeroen van Delft (RAVON).
- Mossen en korstmossen – Henk-Jan van der Kolk (BLWG).
- Vogels – Hugo Wieleman (SOVON).
Meer informatie
- Voor meer informatie en aanmelden ga je naar de website van SoortenNL.
Tekst: SoortenNL
Beeld: Wesley Overman (leadfoto: eikelmuis); Edwin Giesbers; Sanne Ploegaert