Close-up van een wolf

Overheid: voer je wolvenplan uit!

ARK Rewilding Nederland
28-JUL-2024 - Uitvoeringsorganisatie Bij12 heeft een wolvenplan: snel en adequaat de escalatieladder in dit plan uitvoeren zou wellicht voorkomen kunnen hebben dat een meisje in Leusden onbedoeld met haar BSO bij een roedel wolvenwelpen in de buurt kwam. Op dit moment wordt het plan onvoldoende uitgevoerd.

Het wolvenplan is door overheid, wolvenexperts en natuurorganisaties goed doordacht. Er staat in wanneer je wat doet, als een wolf iets problematisch doet, maar vooral ook beleid om te voorkomen dat gevaarlijke situaties ontstaan.

Om verantwoord met wolven samen te leven, zijn twee dingen belangrijk: wolven moeten mensen niet opzoeken en voldoende wilde prooien kunnen vinden. Wij moeten wolven niet voeren (bijvoorbeeld voor een foto), onze schapen en andere huisdieren goed beschermen en zorgen voor een goede wildstand. Natuur met wolven heeft ook voldoende grote rustgebieden nodig. Waar wolven en mensen vaak dicht bij elkaar komen, moeten wolven indien nodig leren dat mensen beter te mijden zijn door negatieve conditionering. Het is de taak van provincies (als bevoegd gezag over de natuur) om daarvoor te zorgen.

Niet paintballen maar zenderen

Als wolven nu niet-schuw reageren op mensen wordt na een tergend langzame vergunningprocedure geprobeerd om een paintballgeweer te gebruiken om het dier de stuipen op het lijf te jagen. Op zich een mogelijkheid, maar met twee belangrijke nadelen: de procedure wordt pas gestart als een gevaarlijke situatie zich al heeft voorgedaan, en je leert er niks van. Deskundigen pleiten al járen om in deze situaties een dier te verdoven en zenderen, om zo twee dingen te doen waar iedereen beter van wordt: de wolf heeft een conditionerende negatieve ervaring, en we kunnen zien hoe het dier het gebied gebruikt en of de conditionering werkt.

ARK Rewilding Nederland is vóór natuur maar niet tégen mensen en roept op om de escalatieladder uit het wolvenmanagementplan vooral tóe te passen. Om voor te zijn dat er echt gevaarlijke situaties ontstaan én om voor te zijn dat afschot van een gevaarlijk dier onvermijdelijk wordt. Als te lang afgewacht wordt, stapelen incidenten zich op en doorloopt wel de wolf de escalatieladder, maar handelen we daar niet naar. Provincies zullen dan ook binnen enkele dagen – en niet pas na maanden - moeten ingrijpen.

Samenleven met wolven in het Nederlandse landschap

Kom snel in actie

Snel handelen betekent in onze ogen dat bij de eerste indicaties van problematisch gedrag van een individuele wolf dit individu verdoofd wordt en een halsbandzender om krijgt. Dat de vergunning voor deze nauwkeurig omschreven situaties klaarligt, de randvoorwaarden waaronder de vergunning gebruikt mag worden helder zijn en dat bezwaarprocedures al doorlopen zijn. Dergelijke vergunningen en randvoorwaarden liggen niet alleen voor de eerste stap klaar, maar ook voor alle beschreven vervolgstappen. Alleen zo kan echt adequaat gereageerd worden op een situatie met wolven die langzaam uit de hand loopt en kan voorkomen worden dat mensen onnodig slachtoffer worden en wolven onnodig afgeschoten moeten worden, waarna een volgende wolf zich op die plek vestigt en mogelijk wederom in dezelfde fuik terechtkomt.

Deze oproep is niet bedoeld om snel een einde te maken aan het leven van wolven met problematisch gedrag, maar om zorgvuldig, snel en adequaat te handelen. Bijvoorbeeld door te zorgen dat vergunningen klaarliggen, en bezwaarprocedures doorlopen zijn. Documenteer probleemgedrag, voorzie het betreffende dier van een zender om goed te kunnen monitoren en maak snel een begin met gedragaanpassing.

Meer informatie

Tekst: Leo Linnartz, ARK Rewilding Nederland
Afbeeldingen: Cees van Kempen, Ispida Wildlife Productions; Jeroen Helmer, ARK Rewilding Nederland