citroenvlinder

Natuurjournaal 3 augustus 2024

Nature Today
3-AUG-2024 - Tel jij mee met de tuinvlindertelling? Zo kan je citroenvlinders naar je tuin lokken.

Tel jij mee met de tuinvlindertelling? Met een beetje geluk zie je de citroenvlinder, een opvallende verschijning. De knalgele mannetjes zijn bijna niet te missen. Zij fladderen druk heen en weer, op zoek naar een vrouwtje. Vrouwtjes zijn eerder limoengroen dan citroengeel en zijn vooral druk met het leggen van eitjes. Dat doen ze met name op de vuilboom, maar ook wegedoorn is een struik waar de rupsen van eten. Als een mannetje en een vrouwtje elkaar hebben gevonden, maken ze samen een prachtige baltsvlucht, waarbij ze zelfs een stukje achteruitvliegen.

Rupsen van de citroenvlinder eten van het blad van de vuilboom

De vuilboom, ook wel sporkehout genoemd, lijkt op het eerste gezicht niet heel bijzonder. In de meeste tuincentra is hij niet eens te koop, maar omdat de struik veel in gemeentelijk groen wordt gebruikt, vind je hem vaak wel bij je lokale boomkweker. Een vuilboompje in je tuin is een echte aanwinst voor insecten! Binnen twee jaar verschijnen meestal de eerste citroenvlinders al in je tuin, ze weten de kraamkamer voor hun rupsen vrij snel te vinden. Sporkehout bloeit met kleine, voor mensen onopvallende bloemetjes. Voor bijen zijn deze bloemetjes onweerstaanbaar, wanneer de struik bloeit is het een gezoem van jewelste. Sporkehout heeft weinig onderhoud nodig. Uit afgehakte of -gezaagde takken groeit hij weer snel uit. Daar lijkt de Nederlandse naam van afkomstig te zijn: in sporkehout is sprokkelhout te herkennen. De naam ‘vuilboom’ komt waarschijnlijk voort uit het feit dat de schors vroeger als laxeermiddel werd gebruikt. Vuilboom of sporkehout: vraag je boomkweker naar Rhamnus frangula, dan komt het hoe dan ook goed.

Meetellen met de tuinvlindertelling kan nog tot en met zondag 4 augustus. Vlinders zijn vooral actief tussen elf uur 's ochtends en drie uur 's middags. Wordt het warmer dan dertig graden? Dan kan je het telmoment beter even aanpassen, en net zoals de vlinders een siësta doen. Tellen kan dan het beste voor of na het warmste moment van de dag: voor één uur of na drie uur, maar niet later dan zes uur 's avonds.

Tekst: Ineke Radstaat, Nature Today
Foto's: Kars Veling, De Vlinderstichting