Nu een blauwtje in de tuin is zeker een boomblauwtje

Natuurjournaal 2 augustus 2024

Nature Today
2-AUG-2024 - Tel mee met de tuinvlindertelling! Hoe heet dat kleine blauwtje in de tuin? En wat zijn de beste vlinderplanten?

Tel jij mee met de tuinvlindertelling? Die wordt gehouden van 2 tot en met 4 augustus, dus je kan vandaag al beginnen met tellen. Als je een piepklein blauw vlindertje in je tuin ziet, is dat bijna altijd een boomblauwtje. Het boomblauwtje kan je goed herkennen aan de zilverwitte onderkant met zwarte stipjes. De oude naam ‘zilverblauwtje’ verwijst daarnaar. Boomblauwtjes hangen vaak rond in de buurt van de voedselplanten van de rupsen. Rupsen van boomblauwtjes eten het vruchtbeginsel van allerlei bloemen. In de tuin is dat nu bijvoorbeeld kattenstaart, vuilboom en vlinderstruik, later in het jaar zie je ze veel op klimop (want als je niet snoeit, gaat klimop bloeien!). Het boomblauwtje is daarmee een van de weinige vlinders waarbij de rups en de vlinder van dezelfde plant eten (en in het geval van vlinders: drinken).

Wilde marjolein lokt veel insecten

Vlinders vind je op allerlei plekken waar nectar te vinden is. Veel mensen kennen de vlinderstruik, maar er zijn veel meer opties. Wilde marjolein is een echte vlindermagneet. De kleine bloemetjes zitten vol met nectar en trekken allerlei insecten aan. De plant bloeit de hele zomer. Een ander huis-tuin-en-keukenkruid waar insecten dol op zijn is tijm. Een veelgebruikt kruid dat bloeit tot in oktober. Behalve vlinders trekken kruiden ook veel hommels en bijen aan. Heb je de smaak te pakken? Ook salie, dille, rozemarijn en lavendel zijn heel goed voor insecten. Een kruidentuintje aanleggen is niet alleen voor jezelf een aanwinst, maar ook voor het leven in je tuin. Meer weten? Kijk op de website van de Vlinderstichting.

Meetellen met de tuinvlindertelling kan nog tot en met zondag 4 augustus. Vlinders zijn vooral actief tussen elf uur 's ochtends en drie uur 's middags. Wordt het warmer dan dertig graden? Dan kan je het telmoment beter even aanpassen, en net zoals de vlinders een siësta doen. Tellen kan dan het beste voor of na het warmste moment van de dag: voor één uur of na drie uur, maar niet later dan zes uur 's avonds.

Tekst: Ineke Radstaat, Nature Today
Foto's: Kars Veling, De Vlinderstichting; Ed Stikvoort, Saxifraga