Op zoek naar waterdiertjes tijdens de Slootjesdagen
IVN, Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)Deze week staan de slootjes centraal. Het is van 10 tot en met 16 juni namelijk weer tijd voor de IVN Slootjesdagen. Aan deze kleine wateren hebben we geen gebrek in Nederland. Zo’n 330.000 kilometer aan sloot speelt een onmisbare rol in onze omgeving. En in een gezonde sloot leeft van alles.
Door mee te doen met de Slootjesdagen leer je niet alleen nieuwe dingen, je helpt ook mee met citizen science-onderzoek naar de Nederlandse waterkwaliteit. Kinderen en hun (groot)ouders die meedoen leggen alle dieren die zij vinden vast via een speciaal telformulier op waterdiertjes.nl. Deze informatie kunnen waterexperts van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Wageningen University & Research gebruiken om onderzoek te doen. Hoe het met de waterdieren gaat geeft namelijk veel informatie over hoe het met het water zelf staat. Als je geelgerande watertorren, bootsmannetjes en waterjufferlarven vindt, kan je ervanuitgaan dat het water schoner is dan wanneer je alleen veel poelslakken in je net ziet.
De waterkwaliteit van sloten checken is heel belangrijk. Het gaat namelijk niet altijd even goed met de kleine wateren in Nederland, maar de worden vaak niet meegenomen in metingen. Een van de vier onderzoeksafdelingen van het NIOO richt zich volledig op het zoete water, de belangrijke waterfuncties en de impact van klimaatverandering en vervuiling.
Leer het leven in de sloot kennen tijdens de Slootjesdagen van 10 tot en met 16 juni (Bron: IVN)
Zoek zelf mee
Wil je op pad met je schepnet en meedoen met de IVN Slootjesdagen? Ga dan tussen 10 en 16 juni naar een van de locaties waar IVN-gidsen je staan op te wachten en voer je vondsten door op waterdiertjes.nl. Je krijgt dan meteen een cijfer voor de biodiversiteit van jouw water. Ga je liever op een ander moment op zoek naar waterdieren? Geen probleem, je kunt het hele jaar meetellen op waterdiertjes.nl.
Extra aandacht voor kokerjuffer
Misschien wist je het nog niet, maar 2024 is (ook) het jaar van de kokerjuffers, die ook onder water leven. Deze larven van de schietmot zijn ware bouwmeesters die een beschermend kokertje van allerlei materialen voor zichzelf maken. Bladeren, kleine stenen, takjes, sprietjes, slakkenhuizen: je kunt het zo gek niet bedenken. Elke soort heeft weer zijn eigen ‘kunstwerk’. Ze spelen een belangrijke rol in de voedselketen. Ze eten waterplanten, algen, bacteriën en kleine waterdieren. Zelf worden ze weer gegeten door grotere waterdieren, maar ook door vogels en vleermuizen eten hen zodra ze als schietmot zijn uitgevlogen. Bovendien zijn ze dol op schoon water, dus het vinden van kokerjuffers is vaak een aanwijzing dat de waterkwaliteit goed is.
Meer informatie
- Wil je op pad met je schepnet en meedoen met de IVN Slootjesdagen? Ga dan tussen 10 en 16 juni naar een van de locaties waar IVN-gidsen je staan op te wachten.
- Er is een zoekkaart voor de meest voorkomende kleine waterdieren samengesteld.
Tekst: IVN Natuureducatie & NIOO-KNAW
Foto's: Froukje Rienks, NIOO-KNAW