Tijger in het gras

Hoopvolle natuurresultaten uit 2023, lichtpuntjes in turbulente tijden

WWF Nederland
29-DEC-2023 - Van Zambia tot Amsterdam en van zwart koraal tot de zalm. Hierbij delen we een selectie van mooie en hoopvolle resultaten uit de natuur van het afgelopen jaar. Wat lichtpuntjes in turbulente tijden.

1. Tijgertellingen: aantal tijgers in Bhutan en India blijft groeien

Het gaat goed met de wilde tijgers in Azië! In India zijn de aantallen gestegen van 2461 (in 2018) naar 3167 (in 2023). En in Bhutan is er een stijging van 37 procent te zien sinds 2015. 

In beide landen komt de stijging door de inspanningen van lokale partijen. Samen met de lokale bevolking werken WWF en andere organisaties daar aan tijgerbescherming. Leven in de buurt van tijgers kan gevaarlijk zijn, en daarom maakt WWF plannen zodat mensen en tijgers veilig naast elkaar kunnen leven. WWF pleit ook voor beleid dat juist degenen die met tijgers leven meer eigenaarschap, betrokkenheid en voordelen van natuurbehoud geeft.

Tijger in het gras

2. Verdrag voor betere bescherming van de oceanen

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet minstens 30 procent van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. Hard nodig, want op dit moment is slechts 1 procent van de internationale wateren beschermd.

En het heeft even geduurd: bijna twintig jaar werken we aan dit verdrag. Alle betrokkenen hebben keihard gewerkt om tot een definitief akkoord te komen. En dat is er nu! Het zorgt ervoor dat alles wat we in zee doen (boren, varen, vissen en meer) getoetst wordt op schadelijkheid, zodat hele schadelijke activiteiten voorkomen of tijdig gestopt kunnen worden.

Bultrug

3. Riolering op Bonaire beschermt het koraalrif

Slechts 10 procent van de huishoudens op Bonaire is aangesloten op centrale riolering. Dat betekent dat vies rioolwater zo in zee op de kwetsbare koraalriffen terecht komt. Maar binnenkort worden meer huishoudens op het rioolnetwerk aangesloten.

En dat is geweldig nieuws. Koraalriffen wereldwijd hebben veel last van de klimaatcrisis, overbevissing en vervuiling. Door op Bonaire meer huishoudens op het riool aan te sluiten, komt er minder afvalwater in zee. Dat is gezonder voor de zee, de riffen en ook voor de mensen die er graag vertoeven.

Koraal in de Cariben

4. Geen groen licht voor diepzeemijnbouw

Afgelopen jaar is er een wereldwijde bijeenkomst over diepzeemijnbouw geweest. Er zijn veel zorgen over dit onderwerp, maar gelukkig heeft de bijeenkomst geleid tot hoop: diepzeemijnbouw krijgt geen groen licht.

21 landen willen deze mijnbouw in de diepzee definitief stoppen en stellen een verbod in. Onze oceanen staan al onder zware druk door overbevissing, vervuiling en door de klimaatcrisis. Hopelijk komt zo'n verbod er binnenkort.

Zwart koraal in de diepzee

5. Record aantal dammen verwijderd in de EU

In 16 Europese landen zijn maar liefst 325 dammen uit rivieren verwijderd. Dat is een stijging van 36 procent vergeleken met het jaar ervoor! Koploper is Spanje, gevolgd door Zweden en Frankrijk. Voor het eerst is ook een stuw in Luxemburg weggehaald, als onderdeel van een groter natuurherstelproject in de rivier Pétrusse die door de hoofdstad loopt.

Het verwijderen van (ongebruikte) dammen is één van de beste manieren om de natuur te herstellen. Het mooie van dam removal is dat je vrijwel direct resultaat ziet. Zo zagen we in Frankrijk de Atlantische zalm weer na het verwijderen van een dam.

Verwijderen van een dam

6. Olifanten in Kameroen voelen zich veiliger

Sinds 2017 is er op twee open plekken in Kameroen meer toezicht om olifanten te beschermen tegen stropers. En uit onderzoek blijkt nu dat de dieren zich veiliger voelen, want we zien dat ze gemiddeld 98 minuten op de open plekken blijven. Dit in plaats van de twee minuten, voordat dit toezicht er was!

Lokale mensen, parkwachters en WWF-medewerkers houden de hotspots in de gaten. Ze rouleren om de twee weken, met kleine tussenpozen, in een straal van vijf kilometer van beide plekken. Daardoor is in minder dan vijf jaar de frequentie van wilde diersoorten met 50 procent toegenomen én heeft het gezorgd voor extra inkomen voor de lokale gemeenschappen.

Twee jonge bosolifanten

7. Hogere landbouwopbrengst Zambia door duurzame landbouw

In de Silowana- en Bangweulugemeenschappen in Zambia is de landbouwopbrengst flink gestegen doordat de boeren zijn overgestapt op duurzame landbouw. WWF-NL ondersteunde dit.

Hoge opbrengsten zijn een belangrijke stap bij het terugdringen van ontbossing en conflicten tussen mens en dier. Als boeren hun gewasopbrengsten verhogen door verbeterd beheer, kunnen ze meer produceren op minder land.

Maisboer in Zambia

8. In de Koraaldriehoek worden explosiedetectoren geïnstalleerd

In de Koraaldriehoek in Azië worden schadelijke vismethoden zoals visserij met cyanide, maar ook met explosieven gebruikt. Bij deze methode drijven de vissen na de explosie boven en worden ze de zee uitgehaald. Dit is niet alleen schadelijk voor de vissen, maar ook voor andere zeedieren en koraalriffen.

WWF heeft samen met andere organisaties vijf explosiedetectoren geïnstalleerd in Maleisië. Dit zal ervoor gaan zorgen dat de visbombardementen gaan afnemen en hopelijk zelfs stoppen.

Dynamietvisserij

9. WWF aanwezig op de Amsterdamse beurs

WWF werkt aan het vergroenen van de financiële sector door van binnenuit te werken. We werken samen met banken en investeerders en laten zien waar de risico’s, maar ook de kansen liggen bij bepaalde investeringen.

Eén van de tools die we hebben ontwikkeld daarvoor is Taskforce on Nature-related Financial Disclosures (TNFD). Om bekendheid voor deze tool te creëren, was een team van WWF aanwezig op de gongceremonie op de Amsterdamse beurs.

Kom in actie!

Wil je meer weten over onze resultaten of wil je er misschien wel aan bijdragen? Kom in actie | WWF | Be one with nature

Tekst: WWF Nederland
Foto's: naturepl.com, Reinhard, ARCO, WWF (leadfoto: sneeuwluipaard); Narayanan Iyer (Naresh), WWF-International; Jeff Duerr; Casper Douma, WWF; Jürgen Freund, WWF; Gotera; Daniël Nelson; Gareth Bentley, WWF-US; Jürgen Freund, WWF