scheefbloemwitje - primair

Let op scheefbloemwitjes

De Vlinderstichting
31-JUL-2023 - De nazomer is de tijd dat scheefbloemwitjes veel worden waargenomen. Ze gaan dan ook flink zwerven en kunnen dus ook op nieuwe plekken worden gezien. Let daarom de komende weken op de koolwitjes en kijk of je er scheefbloemwitjes tussen tegenkomt. Ze lijken wel op klein koolwitjes, maar als je weet waarop je moet letten kun je ze best goed herkennen.

Kaartje met de waarnemingen van het scheefbloemwitje vanaf 2015Het scheefbloemwitje is een relatieve nieuwkomer in ons land. De eerste waarneming was in 2015, maar dit witje heeft zich sindsdien sterk uitgebreid en kan in het hele land worden gevonden. Alleen in de kop van Noord-Holland en op de Waddeneilanden zijn de waarnemingen schaars. Het kaartje van de verspreiding geeft ook andere informatie: het scheefbloemwitje wordt vrijwel altijd in het stedelijk gebied en tuinen gezien en minder in het buitengebied. Dat verklaart wellicht ook de wat mindere verspreiding in de noordelijke provincies, die minder verstedelijkt zijn. Toch komt het scheefbloemwitje niet alleen in de stad en in tuinen voor, want dan zou de soort zich niet zo snel kunnen verspreiden. Daarvoor moeten ze toch ook echt het platteland over. Nu is het wellicht zo dat scheefbloemwitjes daar snel overheen vliegen. Dan is herkenning helemaal moeilijk, dus dat kan de reden zijn dat ze daar minder of niet worden gemeld.

De kenmerken waaraan het scheefbloemwitje is te onderscheiden van het klein koolwitje

Mannetjes hebben dezelfde kenmerken, maar minder uitgesproken en zijn daarom wat lastiger te herkennenDat is namelijk wel een probleem: scheefbloemwitjes lijken erg op de andere algemene koolwitjes en vooral met het klein koolwitje ligt verwarring voor de hand. Er zijn vier kenmerken waarin scheefbloemwitjes verschillen van klein koolwitjes, maar slechts een of twee van die kenmerken zijn onvoldoende om tot scheefbloemwitje te besluiten. Als minimaal drie van de vier kenmerken kloppen, is het waarschijnlijk dat het een scheefbloemwitje betreft. Vrouwtjes zijn zwaarder getekend dan mannetjes en de herkenning van vrouwtjes is dan ook wat makkelijker. De kenmerken zijn (zie bovenstaande illustratie): de zwarte of grijze veugelpunt loopt vrij ver naar beneden door, tot aan de ader aan bovenkant van de middenvlek. Die middenvlek is bij het scheefbloemwitje groter dan van het klein koolwitje en vierkant en vaak zelfs wat ‘hol’ aan de buitenkant. Vanaf de onderkant van de zwarte vleugelpunt loopt vaak ook wat zwart naar die vlek toe en tot slot is de vleugelrand van het scheefbloemwitje wat meer afgerond dan die van het klein koolwitje.

Let maar eens op de witjes bij u in de tuin of tijdens een wandeling in het buitengebied en kijk of u scheefbloemwitjes kunt herkennen. Geef die waarnemingen door via de invoerportalen Waarneming.nl of Telmee. Voeg als het lukt een foto toe, zodat de validatoren de waarneming beter kunnen bevestigen. Succes ermee!

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting
Kaartje: NDFF