Natuurjournaal 8 mei 2023
Nature TodayEen roerdomp zien is een uitdagende opgave, om ze te horen moet je nu op pad. De goed gecamoufleerde rietvogels zijn nog even aan het baltsen en doen dat door te zingen. Niet met ingewikkelde sonates, maar met een herhaald ‘gehoemp’. Sommige mensen omschrijven het geluid als een misthoorn, andere alsof je over een fles blaast. Heel hard klinkt het niet, maar het gehoemp kan tot vijf kilometer ver klinken. Alhoewel dat in ons luidruchtige land wel lastig is. Met hun bijzondere roep laten de mannen weten waar ze zijn, om zo een vrouwtje aan te trekken en concurrenten weg te jagen. Naast de typische roep hebben ze nog meer noten op hun zang. Ze kunnen gealarmeerd blaffen, op het nest klokken en kwetteren, en tijdens hun nachtelijke vluchten mauwen als een meeuw.
- Luister hier naar het zachte hu-hoemp van de roerdomp (Bron: Susanne Kuijpers)
Ook het jaarlijkse ‘Voorjaarsconcert van de boerennachtegaal’ is weer te horen. Groene kikkers beginnen aan het voortplantingsseizoen en mannen verzamelen zich in kikkerkoren om zoveel mogelijk lawaai te maken en zo de aandacht te trekken van de vrouwen in de omgeving. De drie soorten groene kikkers – poelkikker, meerkikker en bastaardkikker – zijn qua uiterlijk nauwelijks uit elkaar te houden. Maar de meerkikker klinkt wel anders: hij laat een kwekkend en lachend gekwaak horen. Rana ridibunda, lachende kikker, is de wetenschappelijke naam. Luister en bekijk een schaterende meerkikker op dit filmpje.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play. |
Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Luc Hoogenstein, Saxifraga; Edo van Uchelen, Saxifraga
Geluid: Susanne Kuijpers, xeno-canto