Natuurjournaal 27 april 2023
Nature TodayWie weet wordt je bezoek aan de vrijmarkt opgevrolijkt met een voorbij fladderend oranjetipje. Alleen het mannetje is daarvan Oranjegezind, de vrouwtjes missen de oranje vleugelpunt. Het zijn echte voorjaarsvlinders die na juni niet meer te zien zijn. Rustzoekers blijven vandaag beter in de tuin, en daar kun je een anders gekleurde vlinder tegenkomen. Het boomblauwtje is een van onze algemeenste blauwtjes en nu veel te zien. Ze vliegen in boomtoppen en langs struiken. Zo’n op ooghoogte fladderend blauwtje in je tuin is misschien op zoek naar een waardplant: onder andere klimop, hulst, rode kornoelje en vlinderstruik komen in aanmerking.
Heel toepasselijk staat op Koningsdag het kroontjeskruid in bloei. Deze plant is makkelijk te herkennen aan de typische vorm. Elke stengel vertakt in vijf stelen, die allemaal eindigen in een tuil van de lichtgroene ‘bloemen’. Allemaal op dezelfde hoogte, als een ronde kroon. De echte bloempjes zijn heel klein, daaromheen staan groene schutbladeren. Als je goed kijkt zie je de aparte mannelijke en vrouwelijk bloempjes. Aan de typische groene bloeiwijze zie je dat het een wolfsmelk is – ook wel euphorbia. Bij het breken van de stengel komt er een dik, wit sap uit. Het lijkt net melk, maar is giftig! Kroontjeskruid is eeuwen geleden als akkeronkruid uit Zuid-Europa naar Nederland gekomen en groeit hier nu op veen- en kleigronden.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Skues, Flickr; Jan van der Straaten, Saxifraga