Na een winter onder de grond, is het tijd voor de mierenleeuw om weer een valkuil te maken en langslopende mieren en andere beestjes in de luren te leggen. Deze valkuiltjes vind je in droog, los zand, vaak beschut voor regen door een overhangende rand of boom. De insecten zien er angstaanjagend uit – als je piepklein bent tenminste. Het monstertje dat zich onderin de valkuil verstopt – alleen twee grote kaken steken uit – is de mierenleeuwlarve. Ze gooien met zand naar bezoekers van de valkuil, die naar beneden glijden en worden leeggezogen. Na twee jaar in een hinderlaag verpoppen ze naar een jufferachtig insect: mierenleeuwen horen bij de gaasvliegen. En dan pas zijn de twee Nederlandse soorten – de gevlekte mierenleeuw en de zwartkopmierenleeuw – uit elkaar te houden.
Er vliegt meer rond dan vlinders en libellen: de EIS-dag op zaterdag in Burger’s Zoo in Arnhem is een ideale gelegenheid om in de wereld van vliegen tot vliesvleugeligen en spinnen tot sprinkhanen te stappen.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play. |
Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Rudmer Zwerver, Saxifraga; Sytske Dijksen – Foto Fitis, Saxifraga