Natuurjournaal 15 februari 2023
Nature TodayWelke dieren zijn er in winterslaap om de kou te overleven? Tot het voorjaar is het elke woensdag Winterslaapwoensdag in het natuurjournaal en nemen we twee soorten onder de loep.
Amfibieën – padden, kikkers en salamanders – zijn koudbloedig en niet in staat hun eigen temperatuur te regelen. Dan kan je in de winter niet veel anders doen dan ergens wegkruipen en in winterrust gaan. Gewone padden graven zich in, onder de bodem. Ze zijn in een soort sluimertoestand, eten niet en bewegen nauwelijks. Bij vorst kruipen ze nog dieper de bodem in. Maar het is nu al bijna warm genoeg voor ze om weer actief te worden. Warme avonden boven de zeven graden, liefst met een regenbuitje, en de padden kunnen weer op pad. Ze trekken dan naar water om zich voort te planten. De eerste padden onderweg zijn al gesignaleerd.
Ook kikkers gaan in winterrust, sommige op het land, en sommige in het water. De meerkikker – een van de drie soorten groene kikkers – overwintert vrijwel altijd in het water. Op de bodem van sloten en beken zitten ze in de modder. Het liefst met stromend water, zodat er voldoende zuurstof is. Als het lang vriest kunnen ze in de problemen komen. Niet door de kou, maar doordat ze kunnen stikken. Waterplanten krijgen door de ijslaag namelijk minder licht en produceren minder zuurstof. Andere kikkers blijven ’s winters net als padden liever aan land, een deel van de bruine kikkers zit bijvoorbeeld weggekropen in de bodem.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Sieb Gutker de Geus, Waarneming.nl; Rik Kruit, Saxifraga