Natuurjournaal 25 januari 2023
Nature TodayWelke dieren gaan in winterslaap om de kou te overleven? Tot het voorjaar is het elke woensdag Winterslaapwoensdag in het natuurjournaal en nemen we twee soorten onder de loep.
Een winterslaap is er niet bij voor de wezel. Dit kleine roofdier – het is het kleinste roofdier van Europa – moet elke dag eten om op gewicht te blijven. Maar als wezels eenmaal een woelmuis gevangen hebben, gaan ze snel terug naar bed. Ze kunnen namelijk wel twintig uur per dag slapen! Dat doen ze niet aan een stuk door, ze zijn een paar keer per dag wakker. Dat doen ze in een oud konijnen-, ratten- of muizenhol, lekker warm bekleed met haren of veren.
Wezels gaan vooral overdag op pad, maar bunzings (op de foto bovenaan te zien) zijn echte nachtdieren. Ze zijn een slag groter dan wezels en hebben een dikkere vacht en een dikkere speklaag. Daarmee zijn ze goed uitgerust om ook bij regen op pad te gaan. Doordat ze wat meer energiereserves hebben kan de bunzing bij strenge kou wel een paar dagen binnenblijven. Ook leggen ze wel eens voedselvoorraden aan van kikkers, die door een beet verlamd zijn gemaakt. Maar verder blijven ze de hele winter actief en slapen overdag in een hol.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Mark Zekhuis, Saxifraga; Piet Munsterman, Saxifraga