Strand als zandbak én unieke natuur
Stichting ANEMOONWeinig mensen zien het strand als natuurgebied. Strand is er om te zonnen, te wandelen, uit te waaien of anders actief te zijn. Maar wij zijn bij lange na niet de enige gebruikers van deze natuurrijke zandbak aan zee. Wie nét even verder kijkt, de zoekkaart en de app gebruikt en het speciaal geschreven boekje raadpleegt, weet al snel beter. Krijg ook oog voor de vergeten strandnatuur!
Digitaal of old-style papieren hulpmiddelen
Het Groene Strand heeft ten doel de natuur op het strand weer een kans te geven en onze stranden meer natuurlijk te beheren. Gelukkig blijken heel veel strandgebruikers hetzelfde te willen. Hoe handig is het dan om snel te kunnen zien wat er leeft en te vinden is in het gebied tussen de duinen en net onder de laagwaterlijn. We wijzen daarom graag op een paar nu beschikbare hulpmiddelen, zowel op papier als digitaal.
Eerste hulp bij strandverkenningen
Wat ligt daar in de eb- of vloedlijn? Schelpen, krabbetjes, zeesterren: het aantal natuurlijke voorwerpen op het strand is groter dan je denkt. Als je je er een beetje in verdiept, kan het zelfs gaan duizelen. Geen nood. De onlangs verschenen 'Zoekkaart van Het Groene Strand' helpt je hierbij. De aan beide kanten bedrukte kaart geeft een duidelijk overzicht van zeventig soorten die veel aanspoelen. De plaatjes en tekst zijn zo gerangschikt dat je alles gemakkelijk op naam kunt brengen.
Bladerbare info
De biodiversiteit op het strand is groot. Van duinvoet tot laagwaterlijn heersen overal andere leefomstandigheden waaraan de dieren en planten zijn aangepast. In het stuivende zand, bij de hoogwaterlijn, rondom de eblijn, in de geulen in het laagwatergebied en waar kunstmatige rotsen in de vorm van strekdammen liggen. Het speciaal voor het project Het Groene Strand geschreven boekje ‘Natuur op het strand’ laat je kennismaken met al die strandnatuur. Van kenmerkende planten als Zeeraket waar allerlei insecten op afkomen en wiervliegen die hun eitjes afzetten in aangespoelde wieren, tot kleine springende strandkreeftjes die tot diep onder het strandoppervlak gangen graven. Na het doornemen van dit boekje vol weetjes en bijzondere verschijnselen zul je op en langs het strand veel meer zien, ontdekken en bewonderen dan ooit tevoren.
Digitaal ontdekken en doorgeven
Behalve op papier is er ook digitaal veel te doen en te ontdekken. Je kunt ook bijna moeiteloos meehelpen met onderzoek. Dat kan met de Groene Strand-webapp, een digitale strandveldgids waarmee je alles wat je op het strand aantrof ook kunt doorgeven.
Via het interactieve ‘Ontdek het strandleven’ maak je kennis met het strandecosysteem. Je ziet welke dieren en planten op het strand zelf leven of uit zee aanspoelen, wat het belang is van al die aangespoelde dieren en wieren en hoe het strandvoedselweb in elkaar steekt. Ook zie je welke rol de mens speelt op het strand en de strandnatuur. Door op de dieren, de planten en de strandvondsten te klikken leer je steeds meer soorten kennen.
Dingen zien, ontdekken en herkennen is leuk, maar wil je tegelijk ook iets nuttigs doen dan kan dat. Het aanspoelsel is een afspiegeling van wat er in de kustzone gebeurt. Neemt een soort toe of juist af? Het ‘Tel en geef door’ gedeelte van de Groene Strand-webapp is behalve een klikbare veldgids ook een digitaal doorgeefluik. Gebruik de soortbeschrijvingen en foto’s niet alleen bij het op naam brengen van je strandvondsten, maar ook om waarnemingen door te geven. Dan help je mee met het landelijk onderzoek naar strandsoorten en aanspoelsel. Hetzelfde geldt voor afval en activiteiten op het strand. Kies je de toestand waarin je je vondst aantrof, dan zie je dat tekst en foto’s meewisselen. Bij krabben kies je bijvoorbeeld uit: ‘fragment’, ‘dood hele dier’ of ‘ter plaatse levend’. Die toestand waarin iets wordt gevonden geeft waardevolle extra informatie. Daaruit kunnen we afleiden hoe het met soorten en populaties in zee en op het strand gaat. Draag jij via je gegevens ook bij aan het 'monitoren' van wat er rondom het strand gebeurt en gebeurde? Dan draag je bij aan een betere bescherming en beheer van dit stuk vergeten natuur.
Meer informatie
- Het boekje ‘Natuur op het strand’ is verkrijgbaar in de webwinkel van Stichting Duinbehoud.
- De Groene Strand-webapp is op het internet te vinden.
- De Zoekkaart is verkrijgbaar bij verschillende strandpaviljoens en bezoekerscentra langs de kust, en bij de Gastheren van Het Groene Strand. Stichting ANEMOON stelt de zoekkaart beschikbaar tijdens de Duikvaker beurs in Houten op 4 en 5 februari.
Het landelijke project Het Groene Strand is een samenwerkingsverband tussen LandschappenNL, Stichting Duinbehoud, IVN Natuureducatie, Vogelbescherming Nederland en Stichting ANEMOON. De Zoekkaart, het boekje Natuur op het strand en de Groene Strandapp zijn gezamenlijk uitgebracht door deze organisaties. Het Groene Strand is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.
Tekst: Julia van Beinum, Adriaan Gmelig Meyling en Rykel de Bruyne, Stichting ANEMOON
Figuren: Het Groene Strand