Welpjes grote katachtigen gered uit Oekraïne
Stichting IFAWIllegale handel in grote katachtigen
In Oekraïne worden op grote schaal en ongereguleerd leeuwen en andere grote katachtigen gefokt voor particuliere dierentuinen en de internationale handel in exotische huisdieren. Inmiddels proberen de autoriteiten de fokkers hard aan te pakken, maar de gevaren en ontberingen van de oorlog maken het moeilijk om op dit gebied vooruitgang te boeken. Deskundigen in Oekraïne schatten dat er in het land nog zo'n 200 leeuwen als huisdier worden gehouden die hulp nodig hebben. Daarnaast zijn er veel grote katachtigen achtergelaten of afgestaan omdat de middelen om voor ze te zorgen schaars zijn geworden.
Noodhulp voor vijf welpjes
Vier leeuwenwelpjes en een zwart luipaardwelpje werden eerder dit jaar door individuen overgedragen aan verschillende dierenopvangcentra in Oekraïne. Vermoedelijk zijn drie welpjes als huisdier gekocht en afgegeven door de eigenaar om eventuele vervolging te voorkomen. De andere twee welpen zijn mogelijk door goedwillenden gered van fokkers die niet in staat of bereid waren voor hen te blijven zorgen tijdens de oorlog.
Dierenarts als tijdelijke surrogaatverzorger
Dr. Andrew Kushnir is een dierenarts die aan het begin van de oorlog samenwerkte met IFAW om vluchtelingen en hun huisdieren te helpen toen ze vanuit Oekraïne de grens overstaken. Toen hij aan het einde van de zomer op eigen gelegenheid in Oekraïne werkte om nog meer dieren te helpen, vernam hij dat er jonge welpjes van grote katten in nood waren. IFAW heeft vervolgens de redding, het transport en de verzorging gefinancieerd van vier leeuwenwelpjes – Taras, Stefania, Lesya en Prada – en een zwart luipaardwelpje, genaamd Kiara. Taras, Stefania en Lesya komen uit Odessa en Prada en Kiara komen uit Kiev.
Dr. Kushnir heeft ervaring met grote katachtigen en kon optreden als hun surrogaatverzorger. Terwijl drone-aanvallen en bombardementen plaatsvonden, maakte hij elke drie uur hun speciale melkvoeding klaar, maakte hun verblijf schoon en zorgde ervoor dat ze een warme slaapplek hadden. In nachten dat de stroom uitviel, verwarmde hij zelfs hun melkflessen met zijn armen en benen.
Daarna maakte hij een reis van 36 uur lang. Eerst met de drie welpen naar Kiev, waar hij de andere twee welpen ontmoette, en vervolgens met alle vijf de welpen naar Poznań Zoo in Polen. Dit is een Poolse dierentuin die door IFAW en anderen wordt gesteund bij de tijdelijke opvang en zorg aan wilde dieren die zijn gered uit de oorlog in Oekraïne. Daar heeft hij wekenlang, samen met het team van Poznań, gezorgd voor de welpjes.
Zoektocht naar geschikte opvang
Er zijn weinig zorgmogelijkheden voor grote katachtigen die in gevangenschap geboren zijn en de dieren kunnen niet worden vrijgelaten in het wild. Daarom heeft IFAW er alles aan gedaan om deze katachtigen naar twee betrouwbare reservaten te brengen: The Wildcat Sanctuary in de Verenigde Staten en Tonga Terre d’Accueil in Frankrijk.
De vier leeuwenwelpjes kwamen na een vlucht vanuit Polen op 29 november 2022 aan bij The Wildcat Sanctuary in de Verenigde Staten. Het reservaat heeft een prachtig leefgebied dat speciaal ontworpen is voor een troep leeuwen, zodat de welpen bij elkaar kunnen blijven en samen kunnen opgroeien.
Kiara, het zwarte luipaardwelpje, begon op 23 december 2022 aan haar reis naar Frankrijk. Een transportteam van twee personen reed 15 uur lang meer dan 1.500 kilometer, voordat Kiara aankwam bij Tonga Terre d'Accueil, een centrum voor de tijdelijke opvang van wilde dieren. Daar zal ze verzorgd worden totdat ze klaar is om naar een permanent nieuw thuis te verhuizen, waar ze dan de rest van haar leven kan doorbrengen.
Sinds het begin van de oorlog heeft IFAW talloze wilde dieren uit Oekraïne geholpen, met noodhulp, dierenvoeding zoals melkpoeder voor welpjes, en door samen te werken met partners om dieren waar mogelijk te evacueren. Het uiteindelijke doel is altijd om wilde dieren weer terug te brengen naar een veilige omgeving in het wild, maar helaas is dat vaker niet dan wel mogelijk als het gaat om wilde dieren die zijn gered uit de illegale handel. Deze dieren zijn ofwel in gevangenschap gefokt of hebben jarenlang in erbarmelijke omstandigheden geleefd, waardoor ze het niet meer zouden redden tussen hun soortgenoten. In dat geval worden deze dieren in reservaten en opvangcentra ondergebracht waar ze de rest van hun leven goed verzorgd worden.
Tekst: IFAW
Foto's: Holly-Marie Cato; Natalia Popova; Julia Cumes, IFAW