Waterhoen

Natuurjournaal 29 november 2022

Nature Today
29-NOV-2022 - Zoek de waterhoentjes en middelste zaagbek aangekomen.

Zie je ook altijd een waterhoentje in de sloot bij je in de buurt? Met het kleinste plasje of moerassige stukje nemen ze al genoegen. Daardoor zijn ze in het hele land te vinden, maar in het lage en natte westen zijn ze echt superalgemeen. Waterhoentjes houden zich wat meer verstopt dan de zwarte meerkoet met zijn opvallende witte snavel. Let bij het waterhoen op de rode snavel met gele punt, subtiele blauwe zweem, en witte kont. Zolang het niet streng gaat vriezen, blijven waterhoentjes op hun plek.

Grote zaagbek, mannetje

De grote zaagbek neem geen genoegen met slootjes, deze eend houdt van de allure van open water. In de broedgebieden in Rusland en Scandinavië zijn dat grote meren en langzaam stromende rivieren. Sinds begin november komen er steeds meer overwinteraars hier aan. Je ziet ze vooral op de grote rivieren en het IJsselmeer, maar ook wel op grote plassen. De mannetjes zijn zwart-wit met een donkergroene kop, de vrouwtjes zijn lichtgrijs en hebben een bruine kop. Veel eenden duiken naar beestjes op de bodem, maar de zaagbek vangt vissen met zijn rode kartelsnavel. Hoe meer vorst in het noorden, hoe meer grote zaagbekken naar Nederland komen. Het is dan ook niet verrassend dat er hier in de loop der jaren steeds minder overwinteraars zijn.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Marijke Verhagen, Saxifraga; Piet Munsterman, Saxifraga